Novosti

Piaggio


MP3Hib1MPiaggio grupa predstavila je model MP3 Hyibrid, prvi skuter na svijetu opremljen hibridnim pogonom. MP3 Hybrid nije samo „skuter s dva pogona" nego iznimno napredno vozilo s vrlo malim štetnim učinkom na okoliš...
 
koje koristi prednosti konvencionalnog motora s unutrašnjim sagorijevanjem i elektromotora. Piaggio je izradio vozilo koje koristi litij-ionske baterije i koje se može puniti iz gradske mreže.
U nekoliko proteklih godina pojavila se potreba za reduciranjem prometa u gradskim središtima velikih gradova zbog ogromne emisije štetnih plinova vozila na klasičan pogon. MP3Hib2M
 
Često u takve zone više nije moguće ući ni skuterom. Električna vozila dizajnirana su upravo iz ovog razloga, jer im njihov pogon omogućuje da idu bilo kamo. No i motori na unutrašnje sagorijevanje i elektromotori imaju svoje prednosti i nedostatke, a većini slučajeva, naravno, prednosti jednoga mogu kompenzirati nedostatke drugog pogona.
 
S jedne strane, motori s unutrašnjim sagorijevanjem nude velik doseg, snagu i fleksibilnost, no u atmosferu ispuštaju štetne plinove (unatoč ekološkoj normi Euro 3). S druge strane, karakteristika elektromotora je nikakva emisija štetnih čestica i impresivna ubrzanja od samog starta, ali i ograničen doseg zbog kapaciteta baterije te mala maksimalna brzina. S Piaggiovim MP3 Hybridom više nije potrebno birati između performansi i ekologije.

Dva pogona u jednom

MP3Hib3MPiaggiov MP3 Hybrid zasnovan je na „paralelnom" hibridnom pogonu, gdje su motor s unutrašnjim sagorijevanjem i elektromotor mehanički i elektronički povezani te stalno pogone pogonski kotač u optimalnoj sinergiji. Ovdje je korišteno inovativno upravljanje gasom Ride-by-wire, po prvi puta prilagođeno za rad na skuteru, što osigurava izvrsne performanse.
 
Uz to motor s unutrašnjim sagorijevanjem dok radi ujedno i puni bateriju potrebnu za rad hibridovog električnog srca. Kada god vozač poželi intenzivno ubrzanje, poput onoga iz mirovanja na semaforu, elektromotor se uključuje i pomaže klasičnom motoru te za čak 85% poboljšava njegove performanse i nudi trenutni potisak u prvih nekoliko metara - što je posebno bitno u gradskom korištenju.

Sinergija između dvaju pogona ne nudi samo bolje performanse, nego također smanjuje potrošnju goriva - Piaggio MP3 može prijeći 60 km s jednom litrom benzina, dok klasičan skuter srednjeg obujma prosječno prelazi 26 km/l , a smanjuje se i emisija CO2 u atmosferu, tako da ona iznosi 40 g/km u odnosu na prosječnih 90 g/km kod prosječnog skutera (izračuni su rađeni pretpostavljajući da će hibrid biti korišten 65% u hibridnom modu i 35% u električnom modu).

Jednostavnim pritiskom na tipku na upravljaču isključuje se klasičan motor i MP3 Hybrid postaje potpuno ekološki skuter s nikakvom emisijom štetnih plinova, koji se smije kretati u zonama zabrane za vozila s klasičnim motorom. Ovaj MP3 ima i hod unatrag pogonjen elektomotorom. Baterijska jedinica zajedno s ugrađenom kontrolnom elektronikom vješto je ugrađena u prtljažni prostor ispod sjedala, a ostatak prtljažnika i dalje je dovoljno velik da primi integralnu kacigu i još pokoju sitnicu.
 
Uobičajenim kontrolama dodane su dvije nove tipke - s lijeve strane nalazi se dodatna, tiša truba koja je ključna za sigurnost u vožnji na tihi električni pogon među pješacima. Puni ciklus punjenja traje otprilike tri sata.
Kako biste mogli što detaljnije upoznati prednosti i funkcioniranje Piaggia MP3 i MP3 Hybrid, pokrenuta je službena web stranica na hrvatskom jeziku www.piaggiomp3.com.

Na ovoj ćete web stranici putem atraktivnog i futurističkog sučelja moći pregledati fotografije i video prezentacije ovih atraktivnih skutera.
Više u ovoj kategoriji: « Sport Zanimljivo »
fbmp ytmp imp