Novosti

Red Bull X-Fighters u Zagrebu


RB1MNe brinite, sve fizikalne spoznaje (poput gravitacije) o kojima smo voljeli učiti u školi ostaju na snazi. Četiri vrhunska motokros vozača su svojim skokovima i egzibicijama samo nakratko u Zagrebu negirali njihovo postojanje. Ipak, nakon ovog doživljaja svijet oko nas nikada neće biti isti

RB2MU današnje vrijeme je sve manje stvari koje iskreno fasciniraju ili ljude ostavljaju bez daha, pa je dolazak gladijatora modernog doba u Zagreb svakako nešto čemu smo željeli i sami svjedočiti. Pod pokroviteljstvom svijetski poznate tvrtke Red Bull i energetskog napitka koji je postao svojevrsni fenomen u Zagrebu je u 6. lipnja s početkom u 16 sati održan moto spektakl. Čak niti pompozne najave u stilu voditelja cirkusa poput "Dame i gospodo, mladi i stari, samo večeras u vašem gradu, jedinstvena svjetska atrakcija..." ne bi publiku adekvatno pripremila na ono što sljedi.

Kada je posao strast
RB3MIako je teško vjerovati da su sudionici ovakve predstave ljudska bića, četvorica motokrosista čiju vještinu smo mogli vidjeti zapravo su pristupačni i simpatični ljudi. Najstariji među njima je belgijanac Jimmy Verburgh rođen 1974. godine koji pored sudjelovanja u predstavi igra i ulogu menadžera ostalim, nešto mlađim kolegama. Osim što je ujedno i poslovni čovjek te ponosni otac o njemu smo saznali da je kroz karijeru skupio 22 operacije, a ne govorimo o estetskima, dakle, ovaj sport boli. Iz Belgije potječe i Steven Stuyven rođen 1981. godine koji za sebe kaže da je umjetnik u duši te da razmišlja na drugačiji način od ostalih, a vlasnike je i vlastite tvrtke. Morgan Carlson je rođen 1980. i šveđanin je, ali za sebe kaže da je izgubljen u Španjolskoj. Odrastao je u motociklističkoj obitelji, a s ocem je proputovao cijelu Europu sudjelujući na motokros utrkama. Na kraju je tu i Nick Franklin s dalekog Novog Zelanda, ali dom rijetko posjećuje jer puno putuje i za sebe kaže da "prati ljeto". Ako ga mislite pozvati na večeru dobro se pripremite jer mu je omiljena uzrečica "trebam hranu!"

Red Bulla i igara
RB4MSvaka paralela sa starim rimom te gladijatorima u areni posve je opravdana jer četvorica vozača koje smo imali prilike gledati doista riskiraju živote za zabavu oduševljene publike. Ovom prilikom je to posebno bio slučaj jer je na Tomislavovom trgu puhao prilično jak vjetar. Zbog toga smo gledali ponešto ublaženu inačicu predstave, ali i ovo što smo vidjeli je bilo više nego dovoljno pa smo kao i ostatak publike većinu vremena proveli vičući uz odobravanje. Tijekom zagrijavanja smo doživjeli prikaz koliko su ovakve egzibicije opasne jer je Steven Stuyven zvan Stoika imao prilike na svojoj koži osjetiti teksturu hrvatskog asfalta, bez težih posljedica.
Cijela predstava je bila podjeljena u dva dijela pa su dečki počeli pomalo suzdržano, ali kako su se zagrijavali zagrijavala se i atmosfera. Nick Franklin je na kraju prvog dijela izveo, koliko znamo, prvi salto u natrag na hrvatskom tlu odnosno zračnom prostoru, a u drugom dijelu su usprkos jakom bočnom vjetru dečki izvodili i grupne skokove. Kao da sve ovo nije bilo dovoljno za okupljenu publiku, majstori skokova su u drugom dijelu obukli "kockaste" dresove hrvatske nogometne reprezentacije i zaradili dodatnu podršku.
RB5MDogađaj kojem smo svjedočili bez dvojbe spada u kategoriju "pogledajte jednom, pamtite zauvijek". Možemo se samo nadati da ćemo sličan spektakl u organizaciji Red Bulla moći gledati, ako ne prije onda iduće godine u isto vrijeme. (Foto: Predrag Vučković - Red Bull)
Više u ovoj kategoriji: « Skyteam Piaggio Hrvatska »
fbmp ytmp imp