Novosti

Suzuki


Suzuki1MVelika novost koja nam dolazi iz Suzukijevog off road programa za 2010. je i predstavljanje RMX 450 Z enduro modela, a uz njega su osvježeni i motokros modeli RM-Z 250 i RM-Z 450.

Novost je i to da sada i model od 250 ccm dobiva ubrizgavanje goriva
Novi RMX 450 Z dijeli većinu komponenti s također novim Suzukijevim motokros modelom RM-Z 450. To znači da oba motocikla imaju isti tekućinom hlađeni četverotaktni pogonski agregat zapremine 449 ccm, koji je za 2010. opremljen i elektronskim ubrizgavanjem goriva, uz dodatne izmjene na agregatu koje omogućavaju povećanje snage na niskim i srednjim okretajima.
No, iako su agregati gotovo identični, enduro verzija ipak razvija neznatno manju snagu, te joj je tako i omjer kompresije 11,6:1 za razliku od 12,2:1 na RM-Z 450 modelu. Razlike možemo pronaći i u mjenjačima, koji koriste različite prijenosne odnose, a i završni prijenos im nije isti. Još jedan luksuz koji će pronaći vozači enduro modela je elektropokretač, koji nije prisutan na motokros modelu.Suzuki2M

Aluminijski okvir jednak je na oba modela i odlikuje se malom težinom i velikom čvrstoćom i izdržljivošću. Elementi ovjesa su jednaki, tako da oba motocikla koriste prednje Showa vilice promjera 47 mm, dok je straga monoamortizer iste marke. Za kraj spomenimo i da novi RMX 450 Z teži 123,5 kg, dok je RM-Z 450 težak ravno 113 kilograma.

Suzuki3MParalelno s velikim Suzukijevim off road modelima predstavljen je i novi RM-Z 250, koji također predstavlja veliki korak naprijed u ovoj klasi. Tu prvenstveno mislimo na napredno ubrizgavanje goriva, koje za svoj rad ne treba akumulator, već koristi lagani magnetski generator koji ga napaja nakon pokretanja motora. Ubrizgavanje koristi leptirasto tijelo promjera 43 mm s progresivnim gasom, te 16-bitno računalo.
Osim ubrizgavanja, agregat je pretrpio i brojne druge promjene, kako bi u niskim i srednjim okretajima zadržao snagu kakvu je imao njegov prethodnik, no istodobno su u Suzukiju radili na povećanju snage u gornjim okretajima. Da bi se to postiglo, izvršene su promjene na radilici, a promijenjeni su i usisni kanali ventila te klipnjača, koja je sada jača, što omogućava motoru da se zavrti do 13.500 okr/min, te tako uspijeva razviti više snage i okretnog momenta.

Novi RM-Z 250 za 2010. godinu dobiva i novi okvir od aluminijskih greda, a stijenkama donjih greda okvira debljina je povećana s dva na tri milimetra, kako bi se dobila veća čvrstoća. Nova je i stražnja vilica, koja sada omogućava bolji rad ovjesa, a Showa ovjes dobio je nove postavke kako bi se poboljšalo ponašanje motocikla na teškom terenu.

Naravno, novi Suzukijevi off road modeli nisu ostali pošteđeni ni vizualnih promjena, pa tako sada plastične oplate dolaze u novoj kombinaciji boja, iako je i dalje dominantna karakteristična Suzukijeva žuta.
Više u ovoj kategoriji: « Motocross MX3 i EP Zero DS »
fbmp ytmp imp