Novosti

Suzuki Bandit 650 / 650 S

Banditska posla

SuzukiBandit-1MVeć smo bili uvjereni da nam je Suzuki predstavio sve što se predstaviti može za predstojeću nam sezonu, kad smo krajičkom oka na sajmu u Milanu spazili novog Bandita 650. Promjena nema mnogo, ali čine novoga Bandita još ugodnijim oku, zadržavajući pritom sve prepoznatljive osobine s dosadašnjeg modela.

Priznajemo, ovaj nas je Suzukijev potez malo iznenadio. Navikli smo na razvojne cikluse sportskih japanskih motocikala koji gotovo uvijek ograničavaju životni vijek pojedinog modela na samo dvije godine, da bi nakon toga na tržište izašao novi, potpuno obnovljeni motocikl, kojeg s njegovim prethodnikom veže jedino zajedničko ime.

No, radi se o  sportskim motociklima prepunim novih tehnoloških rješenja koja im omogućavaju obaranje rekorda na trkalištima širom svijeta, te je zato njihov kratki životni vijek donekle i razumljiv. S druge pak strane, kod naked motocikala smo navikli da u neizmijenjenom obliku ostanu na tržištu malo duže. Suzukijev Bandit u tom je pogledu iznimka koja potvrđuje pravilo.

Iako je model kao takav već debelo ušao u drugo desetljeće proizvodnje, dugo je bio manje-više isti, da bi nas prije dvije godine njegovi tvorci iznenadili i podarili mu agregat hlađen tekućinom, umjesto dosadašnjega koji je bio osuđen na zračno hlađenje. Ostatak motocikla je bio gotovo identičan prethodniku i stoga smo pomislili da ćemo bar još jedno izvjesno vrijeme ostati pošteđeni daljnjih izmjena na ovom modelu.

No, na sajmu u Milanu se mali Bandit ipak pojavio kao u suštini isti motocikl, samo kozmetički dotjeraniji i oku malčice ugodniji. Pogonski agregat je i dalje redni četverocilindraš zapremine 656 kubičnih centimetara, a kako mu nisu objavljeni nikakvi službeni podaci o povećanju ili smanjenju maksimalnih vrijednosti snage i okretnog momenta, možemo pretpostaviti da su te vrijednosti ostale iste kao i na dosadašnjem modelu.

Zato je sama estetika agregata izmijenjena s crnom bojom, koja mijenja dosadašnju, bezbojnu varijantu.

Ostatak estetskih promjena vidljiv je na novoj maski, bilo da se radi o običnom Banditu ili njegovoj poluoklopljenoj inačici, nazvanoj jednostavno Bandit 650 S. Osim toga, nova su i rasvjetna tijela, retrovizori, poklopci okvira, a i ispušni sustav je dobio neznatno redizajnirani završetak.

Ostatak motocikla je gotovo identičan svome prethodniku, no još jedan detalj vjerojatno će biti puno ugodniji svakome tko će se naći u sjedalu ovoga nakeda: nova ploča s instrumentima, za koju slobodno možemo reći da je nadahnuta sportskim modelima ove poznate kuće.

Na njoj se uz informacije o broju okretaja, trenutačnoj brzini, prijeðenoj kilometraži i količini goriva u spremniku sada može očitati i podatak o trenutačno odabranom stupnju prijenosa, a to je nešto što je sada prisutno na sve većem broju Suzukijevih motocikala. Novi Suzuki Bandit bit će dostupan u plavoj, crvenoj, crnoj i sivoj boji.

fbmp ytmp imp