Novosti

Tržište

I dalje nizbrdo

 

Trziste-1MSuprotno nekim lijepim željama, EU tržište motocikala, skutera i mopeda i dalje ide nizbrdo te u prvih pet mjeseci bilježi minus od 7%. Ako već nije zaustavljen, pad je barem donekle usporen


Loša je vijest da se u zemljama Europske Unije i dalje bilježe minusi po pitanju prodaje motoriziranih prometala na dva kotača. Dobra je vijest da se više ne radi o slobodnom padu kao što je to bilo prošle godine, no ni minus od 7% u prvih 5 mjeseci ove godine neće nikoga previše obradovati.

 

Trziste-2MPrema podacima koje je objavila agencija Acem (www.acem.eu) skoro sva najveća tržišta bilježe pad prodaje u odnosu na ionako mršavu 2009. godinu. Tako je tržište Velike Britanije palo za 17%, Njemačke za 12% i Francuske za 10%, dok se nakon prošlogodišnje umjetne stagnacije izazvane subvencioniranjem kupnje od strane države na listi gubitnika pojavila i Italija sa minusom od 9%. Takvi negativni trendovi u Italiji imaju posebno veliki učinak budući se radi o uvjerljivo najvećem tržištu u Europi.

 

Ispada tako da među 5 najvećih tržišta u Europi, jedino Španjolska bilježi rast i to od ne baš zanemarivih 24%, no tu treba uzeti u obzir da se radi o zemlji koja je 2009. imala posebno dramatičan pad prodaje od skoro 40%. Od ozbiljnijih „igrača" treba još spomenuti i Nizozemsku koja je ostala na prošlogodišnjoj razini, ali to ima zahvaliti porastu prodaje mopeda i skutera za 5%, dok je prodaja motocikala u istom petomjesečnom razdoblju potonula za velikih 19 %.

fbmp ytmp imp