Novosti

World Endurance Championship

Jerman i Yamaha ponovo svjetski prvaci

 

Endurance1MPobjedom na 24 sata Bol d'Ora Jerman, Martin i Giabbani nastavili su Yamahin ovogodišnji niz osvajanja naslova svjetskog prvaka koji je započeo Carioli u kategoriji MX-1 i kojeg bi trebali...


nastaviti Rossi ili Lorenzo u MotoGP-u, a možda i Spies u Superbikeu

 

Privatna austrijska momčad YART već je godinama sila s kojom treba računati u svjetskom prvenstvu utrka izdržljivosti, a to su dokazali i ove godine osvajanjem naslova jednu utrke prije kraja sezone.

 

Korištenje potpuno nove i još k tome bitno drugačije Yamahe R1 trebalo je po logici stvari tražiti neko vrijeme uhodavanja, no tri uzastupne pobjede na utrkama u Le Mansu, Oscherslebenu i Albaceteu stvorile su toliku bodovnu prednost da je nakon četvrtog mjesta u Suzuki osvajanje naslova postalo tek formalnost.Endurance2M

 

Iako su Steve Martin, Gwen Giabbani i Slovenac Igor Jerman na 24 sata Bol d'Ora imali velikih tehničkih problema, te su u jednom trenutku čak i stali, vratili su se na stazu u posljednjem krugu kako bi osvojili 35. mjesto u ukupnom poretku i naslov svjetskog prvaka.

 

Bol d'Or je ove godine pripao Suzuki Endurance Teamu koji je nakon 24 sata utrke imao tri kruga prednosti ispred momčadi Michelin Power Research Teama, kasnije kažnjenog s dodatnih 40 krugova zbog nestandardnog spremnika goriva na njihovoj Hondi.

 

Drugo mjesto je tako pripalo momčadi GSR Kawasaki, a treće momčadi Team 18 Sapeurs Pompiers na Suzukiju.

 

Osvajanjem WEC naslova Yamaha je nastavila sa sjajnim ovogodišnjim rezultatima koji bi u natjecateljskom smislu 2009. godinu mogli učiniti sezonom iz snova.

 

Carioli je već osvojio svjetski naslov u MX-1 kategoriju, MotoGP prvenstvo je nadohvat ruke, pitanje je samo da li će ga osvojiti Lorenzo ili Rossi, a blizu naslova u svojoj prvoj Superbike sezoni je i Ben Spies.

 

Yamahino slavlje je već uveličao i Joerg Teuchert osvajanjem naslova u nedavno završenom njemačkom Superbike prvenstvu skupivši tijekom sezone čak 109 bodova prednosti ispred viceprvaka Stefana Nebela na KTM-u RC8R.

 

Više u ovoj kategoriji: « Honda VT1300CX Moto GP »
fbmp ytmp imp