Novosti

Mlade snage - Honda CBR 250R

Honda-CBR250RXX

Nova Honda CBR, zasigurno jedna od onih koje ćemo moći vidjeti na nadolazećem milanskom sajmu vizualno slijedi napute koje je postavio VFR 1200 pa možda daje naslutiti izgled većine modela tvrtke u narednim godinama. Nova Honda CBR250R predstavlja svojevrsni odmak od dosadašnjeg viđenja motocikala manje zapremine. Dok su tradicionalno takvi modeli bili laki za korištenje, ujedno su bili i manjkavi u nekim aspektima. Ovaj motocikl trebao bi donjeti kombinaciju prestižne pojave, iznimno bogate opreme te lakoće upravljanja i ekonomičnosti.

 

U okviru od čeličnih cijevi, ispod modernih i temeljito promišljenih oplata ovog motocikla kuca novorazvijeno srce. Radi se o tekućinom hlađenom jednocilindričnom agregatu zapremine 249,4 kubičnih centimetara. U glavi agregata se nalaze dvije bregaste osovine te četiri ventila, a moderna elektronika se brine za ubrizgavanje goriva te paljenje gorive smjese.

 

Uz navedeno agregat razvija 26 konjskih snaga pri 8.500 okr/min te raspolaže sa zakretnim momentom od 22,9Nm, a sve to na način da bude krajnje iskoristiv u svakodnevnoj vožnji. Iskorištavanju agregata doprinosi i mjenjačka kutija sa šest stupnjeva prijenosa koji omogućavaju žustra ubrzanja, ali i ekonomičnost prilikom vožnje na veće udaljenosti.

 

Spremnik goriva prima 13 litara što i ne zvuči kao puno, ali zahvaljujući potrošnji manjoj od 4 litre na 100 km, CBR250R može s jednim spremnikom teoretski prevaliti i 350 km.

 

Niti komponente ovjesa nisu zanemarene pa tako prednji kotač s gumom dimenzija 110/70-17 svoje obavlja na kraju 37 mm debele prednje vilice, a stražnja guma mjeri 140/70-17 i giba se po nahođenju jednog amortizera, posredstvom progresivnog polužja. Niti kočnice nisu zanemarene pa je tako CBR250R opremljen jednim diskom od 296 mm sprijeda te diskom od 220 mm straga, a kao opcija se nudi kombinirani ABS sustva koji masu od 162 kilograma podiše na 166 kg.

 

Pored uobičjeno intuitivne ergonomije koja je jedna od odlika Honda motocikala novi model se može pohvaliti i naprednim digitalnim instrumentima dok su dizajneri zamislili da prva serija bude dostupna u „Asteroidno" crnoj te trobojnoj kombinaciji.

Kada i po kojoj cijeni ovaj zanimljivi model možemo očekivati na hrvatskom tržištu još nismo saznali, ali o njemu i drugim novitetima više možete potražiti u izvještaju s milanskog EICMA sajma u narednom broju Moto Pulsa.

 

fbmp ytmp imp