Novosti

Tomos budućnosti?

Tomos-ELiteXX

Kod Tomosa se vremenski razmak između predstavljanja dva potpuno nova modela obično mjeri desetljećima. Zato je E-Lite veliki korak naprijed, to više što zuji na struju

Iako je na ovim prostorima duboko ukorijenjen u srcima, dovoljno smo objektivni da zaključimo kako Tomos već duže vrijeme ne slovi za posebno propulzivnog proizvođača. Uostalom, glavnina njihove današnje ponude počiva na mehanici koja je je bila zastarjela i u zlatno doba Milke Planinc, a prošlogodišnji ulazak u svijet skutera nije ništa drugo nego ljepljenje naljepnica Tomos na već poznate kineske i tajvanske modele.

I najnoviji Tomos E-Lite se montira u Tajvanu, a od tamošnjeg proizvođača „posuđuje“ i beskontaktni elektromotor. Ipak, u Tomosu tvrde kako su ciklistiku razvili sami. Dizajn nije svemirski, ali je moderan, a skuter ima i nekoliko rješenja koje mu dodaju na vrijednosti. Recimo, kod kočenja pri brzini većoj od 15 km/h elektromotor pretvara kinetičku energiju u električnu energiju i puni litijske baterije, a tu je i tipka Boost s kojom kratkotrajno možete poboljšati performanse.

Ima čak i hod unazad, no to je na skuteru teškom samo 63 kg više marketinški trik nego koristan dodatak. Elektromotor razvija 1,35 kW (1,8 KS) pri 450 okr/min, a bateriji treba 2 sata da se ponovo napuni. Autonomija je dovoljna za svakodnevni odlazak na posao, a cijena je, u skladu s imenom modela, pomalo elitna, odnosno u Sloveniji je za E-Lite koji može razviti 45 km/h potrebno izdvojiti nešto manje od 3 tisuće Eura.

Postoji još skuplja i 8 kg teža verzija, koja umjesto samo jedne ima dvije baterije, ali i model s oznakom 25 kod kojeg je maksimalna brzina ograničena na 25 km/h, što znači da se može voziti i bez vozačke dozvole.

fbmp ytmp imp