Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N123/Suzuki-fuell-cell/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N123/Suzuki-fuell-cell/Gallery

Novosti

Burgman na vodik

Suzuki-fuell-cellXX

Posebna verzija Suzuki Burgmana važi za prvo vozilo s gorivim ćelijama koje je dobilo europsku homologaciju. To još ne znači da će početi i prodaja, barem zasad

Od svih proizvođača motocikala, Suzuki je nekako najviše promovirao ideju korištenja gorivih ćelija, odnosno korištenja vodika kao pogonskog goriva budućnosti. Nakon niza koncepata, Burgman Fuel-Cell je prvi konkretni korak u tom smjeru, što potvrđuje i to da je kao prvo vozilo takve vrste dobio homologaciju za europsko tržište.

Sasvim pojednostavljeno, gorive ćelije koriste vodik iz posebnog spremnika koji onda u reakciji s kisikom proizvodi električnu energiju, dok je nus produkt cijelog procesa voda. U ovom je slučaju vodik spremljen u posebnom spremniku i to pod tlakom od 70 MPa, dok je goriva ćelija hlađena zrakom te proizvedenom energijom pokreće sinkroni elektromotor u stražnjem kotaču.

Kao pomoć pri ubrzanju, tu je i litij-ionska baterija, koja se ponovo puni za vrijeme kočenja ili ju prilikom stajanja na mjestu puni goriva ćelija. Konkretne performanse nisu poznate, no iz Suzukija obećavaju autonomiju od čak 350 km, doduše samo pri konstantnoj brzini od 30 km/h.

Iako je u teoriji spreman za izlazak na cestu, u Suzukiju su suzdržani glede najave početka eventualne proizvodnje. Naime, osim cijene takvog skutera, veliki problem je i infrastruktura, odnosno problem punjenja spremnika vodikom. Isto tako, vodik kao pogonsko gorivo još uvijek izaziva dosta kontroverzi, prije svega vezanih uz (ne)čisti način njegova dobivanja, no korištenje gorivih ćelija ima potencijala biti ekološki prihvatljivije od današnjih hibrida i vozila pokretanih električnom energijom. Možda baš Burgman konačno pokrene stvari s mrtve točke.

{gallery}NOVOSTI/N123/Suzuki-fuell-cell/Gallery{/gallery}
fbmp ytmp imp