Novosti

Sjajna pobjeda Pedrose

Pedrosa-Lorenzo2XX

Fantastičan zadnji krug utrke u Brnu završio je na najbolji mogući način za Pedrosu, ali i za rasplet samog prvenstva


Borba za naslov prvaka doživjela je veliki udarac prije utrke u Brnu, kada je Stoner objavio da odlazi na dužu pauzu zbog operacije gležnja, ali je opet oživjela samo tri dana kasnije nakon što je Pedrosa u izravnom dvoboju pobijedio Lorenza i tako svoj zaostatak u ukupnom poretku sveo na samo 13 bodova.
Lorenzo i Pedrosa su od početka do kraja bili u razmaku manjem od sekunde, ali smo sve do pretposljednjeg kruga vidjeli samo jedno pretjecanje, kada se Pedrosa sredinom utrke progurao ispred Lorenza.

A onda je došao posljednji krug u kojem se Lorenzo kroz ušicu igle provukao u vodstvo, da bi ga na ulasku u zadnji S zavoj Pedrosa napao s unutrašnje strane. Lorenzo se grčevito pokušao obraniti, ali je otišao preširoko i na kraju je ciljem prošao 17 stotinki sekunde iza Pedrose, čime se njegova prednost u ukupnom poretku smanjila na samo 13 bodova.

Iako je za njima zaostao više od 12 sekundi, i Crutchlow je imao razloga za slavlje jer je osvajanjem 3. mjesta osigurao svoj prvi podij u MotoGP karijeri i to u vikendu u kojem je produžio ugovor sa momčadi Tech 3 Yamaha.

Ne treba sumnjati da je osim stajanja na postolju Crutchlow svoje zadovoljstvo pronašao i u tome što je sa više od 6 sekundi prednosti pobijedio timskog kolegu Doviziosa, dok su Bradl i Bautista već tradicionalno podijelili 5. i 6. mjesto. Rossi je četvrti put ove sezone i drugi put zaredom završio kao sedmi. 8. mjesto pripalo de Punietu, koji je tako sa svojim CRT motociklom pobijedio Abrahama i Eliasa na čistokrvnim Ducatijevim prototipovima.

Od ostalih važnih igrača, spomenimo da je Hayden zbog ozljede propustio utrku, dok je Spies nastavio sa svojom sezonom za zaborav. Prvo je potonuo skoro na samo dno poretka nakon što mu se na početku utrke pregrijala spojka, da bi kasnije, u pokušaju nadoknađivanja izgubljenog, svoj nastup u Brnu završio padom.

Na stazi koja se sušila Folger je bio nedodirljiv u klasi Moto3, Salom je bio drugi, dok je u borbi za naslov prvaka Cortese osvajanjem 3. mjesta još malo povećao svoju prednost u odnosu na Vinalesa koji je ciljem prošao desetinku sekunde kasnije.

U Moto2 kategoriji Marquez je učinio još jedan korak na putu do vjerojatnog osvajanja naslova, nakon što je u napetoj završnici u razmaku od samo pola sekunde iza sebe ostavio Luthija, Espargaroa i Iannonea, ujedno i glavne konkurente u borbi za naslov.


Trenutni poredak:

MotoGP
1. Lorenzo - Yamaha 245
2. Pedrosa - Honda 232
3. Stoner - Honda 186
4. Dovizioso - Yamaha 150
5. Crutchlow - Yamaha 122

Moto2
1. Marquez - Suter 213
2. Espargaro - Kalex 165
3. Luthi - Suter 154
4. Iannone - Speed Up 149
5. Redding - Kalex 106

Moto3
1. Cortese - KTM 200
2. Vinales - FTR Honda 168
3. Salom - Kalex KTM 149
4. Fenati - FTR Honda 104
5. Rins - Suter Honda83


fbmp ytmp imp