Novosti

420 KS za 420 km/h?

slikaXX
I nasljednik monstruma Y2K se uzdaje u Rolls-Royce turbinu i američku sklonost pretjerivanju

Pod motom „zato jer to možemo“ američka tvrtka MTT Turbine došla je na „briljantnu“ ideju ugradnje repariranih helikopterskih turbina u tijelo motocikla. Njihovi snovi su postali svačija noćna mora 2000. godine kada je predstavljen nezgrapni i nimalo racionalni motocikl prigodno nazvan Y2K. U paketu s Rolls-Royce turbinom, koja navodno razvija 320 KS pri 52.000 okr/min, dolazile su i teško provjerljive brojke o maksimumu od 402 km/h i ubrzanju od 0 do 320 km/h za samo 5,4 sekunde, sve to upakirano u osovinski razmak od 1.727 mm.

Tijekom 2013. bi se trebao pojaviti i nasljednik s oznakom 420R. Nije se odustalo od ugradnje Rolls-Royce plinske turbine i automatskog dvobrzinskog mjenjača, no budući je sada na raspolaganju čak 420 KS, u MTT-u se nadaju da će uz poboljšanu aerodinamiku 420R postići 420 km/h. Za pretpostaviti je da će im biti lakše dohvatiti tu nebuloznu brojku nego željenu europsku homologaciju.

Kao i njegov prethodnik, novi 420R će moći juriti na kerozin ili dizel, a iako će dizajn (po uzoru na Ducati Panigale) biti do kraja definiran tek u aerodinamičnom tunelu, već je sada jasno kako će 420R ipak biti skladniji od modela Y2K. Po neslužbenim informacijama 420R bi trebao imati karbonske kotače i oplate od istog materijala, stražnja guma će biti široka 240 mm, a snažne kočnice će biti opremljene i ABS-om.

Iako je Y2K letvicu podigao u nebesa, ne treba sumnjati da će 420R, kad se (i ako se) pojavi postati najsnažniji i najbrži (koliko-toliko) serijski motocikl. A već je i to dovoljna garancija da će se, barem na američkom tržištu, pronaći kritična masa kupaca spremnih izdvojiti kakvih 200.000 $. Uostalom, dizelaši su uvijek u startu malo skuplji…

fbmp ytmp imp