Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N135/EMX/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N135/EMX/Gallery

Novosti

EMX: Bicikl koji je prerastao u motocikl

slikaXX


Ako EMX nije bicikl jer nema pedale, onda KTM Freeride nije jedini austrijski off-road elektrocikl

Jedno je sigurno; EMX je elektrocikl. Ostaje otvoreno da li je riječ o biciklu, motociklu ili nečem trećem. Ipak, zna se što čini jedan bicikl, a EMX nema ni „p“ od pedala, tu su samo oslonci za noge kao na motociklu.

Istina, nema baš ni motor s unutarnjim izgaranjem, ali ima elektromotor u stražnjem kotaču, s kojim bi trebao postići maksimalnu brzinu od 55 km/h, što je mnogo za jedan bicikl, čak i ako je premalo za pravi motocikl. No, to istovremeno nije ni daleko od KTM-a Freeride E, a ne treba zaboraviti da je sa sličnim projektom svoju karijeru započeo i američki Zero, koji sada ima najozbiljniju paletu motocikala na struju.

Beskontaktni elektromotor isporučuje 7KS, a njegovu navodnu neuništivost pravdaju time što je austrijski proizvod, baš kao i samo prometalo. Doduše, aluminijska se rama, pardon okvir, proizvodi na Tajlandu, no važnije od toga je da se na donjoj cijevi nalazi kućište za Panasonic Li-ion baterije kapaciteta 29 Ah. Ta količina energije je u teoriji dovoljna za maksimalnih 80 km u komadu, no u stvarnosti bi vjerojatno bio uspjeh odraditi i upola kraću udaljenost, posebno ako ćete često koristiti tipku „turbo“ koja pospješuje ubrzanja.

Ostatak EMX-a odgovara pojmu bicikla, od ugrađenih kotača i guma, do kočnica i ovjesa. No, sve su ugrađene komponente uzete s one najskuplje police, pa bi tako samo 33 kg težak EMX trebao biti iznimno zabavan, sposoban i izdržljiv, što potvrđuje i njegovo aktivno sudjelovanje na „Masters of dirt“ seriji, koja je nedavno gostovala u zagrebačkoj Areni.

Ako uživate u off-roadu, a mislite da bi vam se mogla više sviđati okretnost i bešumnost bicikla od mehaničkog nasilja enduro motocikla, potegnite do obližnjeg Graza i nagurajte u džep kakvih 6.000 eura. Ili uzmite svoj isluženi mountain-bike i za osjetno manje novca implementirajte neki od sličnih „elektro“ kitova. Želite li se pritom doista grčevito držati za upravljač, ugradite elektromotor i u prednji kotač.

{gallery}NOVOSTI/N135/EMX/Gallery{/gallery}







fbmp ytmp imp