Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N135/BMWConcept90/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N135/BMWConcept90/Gallery

Novosti

BMW Concept Ninety


slikaXX


Za 90. rođendan, a po uzoru na R 90 S, BMW je u suradnji s Rolandom Sandsom stvorio Concept Ninety

BMW Concept Ninety (koncept 90, prev. a.) ne zove se tako samo u čast 90. rođendana ove marke, nego i u slavu legendarnog modela R 90 S, koji ove godine slavi 40 godina. Kad je predstavljen, R 90 S je bio prvi takav motocikl sa serijskim poluoklopom te je uspješno pomirivao sportski dizajn i performanse s udobnošću u vožnji. Iako preuzima njegove linije, Concept Ninety nema takve ambicije, on je (zasad) samo zanimljivi prototip retro motocikla, kojem je osobni pečat dao i poznati dizajner Roland Sands.

Osim po osnovnim linijama, Concept Ninety odaje počast modelu R 90 S i specifičnom „Daytona“ narančastom bojom, pri čemu su minimalističke oplate ručno izrađene od aluminija. Iako je BMW netom predstavio i bokser agregat koji se osim zrakom hladi i tekućinom, ovakvom konceptu ipak bolje pristaje klasični „zračnjak“, koji je većinom obojan u crno, a onda poslan na šminkanje Rolandu Sandsu. On je posebnom tehnikom obradio poklopce ventila, poklopce s prednje strane agregata, ispušni sustav, ali i lijevane naplatke, dok su ručice kočnice i spojke, Paralever stražnja vilica i izvedba zračnog filtra smještenog ispod sjedala u potpunosti njegovo djelo.

Dizajn naplataka, izvedba kočnica, zlatni Öhlinsov ovjes, ali i digitalni element na ploči s instrumentima, neki su od detalja koji potvrđuju kako je ovaj paket nostalgije ipak dijete modernog doba, dok istovremeno LED izvedba okruglog prednjeg svjetla, sviđalo se to nekom ili ne, cijelom konceptu daje i jasnu futurističku notu.

Najbolje od svega je da ovaj motocikl nije samo skulptura, nego se i lijepo vozi, barem ako je vjerovati subjektivnom Edgaru Heinrichu, šefu BMW Motorrad dizajna. Ostaje za nadati se kako će se nešto takvo, u nekom malo ublaženom obliku, zakotrljati i na proizvodnim trakama u Berlinu, makar i u nekoj ograničenoj i skupocjenoj seriji. Kupaca za to će se uvijek naći, sjetimo se samo slično koncipiranog Ducatija MH900e, koji je 2000. godine bio rasprodan u roku od samo nekoliko sati.

{gallery}NOVOSTI/N135/BMWConcept90/Gallery{/gallery}


fbmp ytmp imp