Novosti

Carinska uprava odgovara na razna tumačenja

hrvatska_u_sjeni_eu

Ulaskom u EU veliki problemi nastali su za uvoznike motocikala, a njihova roba se duže vremena zadržava na raznim carinskim skladištima. Razlog tomu su drugačija tumačenja novog zakona od carine do carine.

Mi smo priupitali središnji ured za tumačenje nekih dijelova novog zakona.

Velike polemike su se vodile da li treba obračunati nove posebne poreze na skutere do 50 ccm i bicikle s pomoćnim motorom a carina je odgovorila ovako:
"Na bicikle s pomoćnim motorom i skutere do 50 ccm se ne plaća posebni porez."

Isto tako neki bi motocikli uskoro mogli stizati u Hrvatsku sa Euro IV normama a carina na to odgovara:
"Novi motocikli s razinom emisija ispušnih plinova Euro IV plaćaju posebni porez samo na temelju Tablice 4 ili obujma motora u kubičnim centimetrima."

Na pitanje o motociklima koji se ne registriraju:
"Na terenske motocikle koji se ne registriraju ne plaća se posebni porez (trošarina)."

Različito tumačenje za nove i rabljene:
"Motocikl se u smislu plaćanja posebnog poreza smatra rabljenim, ako je bilo registrirano u evidencijama motornih vozila nadležnog tijela bilo koje države i ako su za njega izdani propisana registarska isprava i registarske pločice. Dok se u smislu PDV-a motocikl smatra novim, ako je od prve registracije u državi EU prošlo manje od 6 mjeseci ili ako motocikl ima manje od prijeđenih 6000 km. U tom se slučaju PDV uvijek mora platiti u Republici Hrvatsko."

Sve o novom obračunu posebnih poreza i uvjete uvoza iz inozemstva pročitajte u temi broja novog moto pulsa koji se nalazi na kioscima od danas.

fbmp ytmp imp