Novosti

Koncept: Lauge Jensen Viking

henrik-fisker-designs-lauge-jensen-viking-cruiser-concept 7

Poznati Henrik Fisker udružio je snage sa slabo poznatim danskim proizvođačem custom motocikala kako bi nastao koncept Viking, koji bi mogao dogurati i do maloserijske proizvodnje

 

Lauge Jensen možda jest mala i širokim masama nepoznata danska tvrtka, no ne može se reći da im nedostaje ambicija. Dosad su uglavnom izrađivali jedinstvene i skupocjene custom motocikle izrađene po narudžbi, pri čemu im je najeksponiraniji klijent nogometaš Wayne Rooney, no s netom predstavljenim konceptom Viking najavljuju i mogućnost maloserijske proizvodnje.

 

Kako bi cijela priča dobila na snazi, angažirali su pomalo kontraverznog Henrika Fiskera, koji je bio dizajner BMW-a i Aston Martina, da bi se nekoliko posljednjih godina ozbiljno mučio s proizvodnjom vlastitog elektromobila nazvanog Fisker Karma. Valjda u tim njegovim brigama treba tražiti razlog što se kod angažmana s Lauge Jensenom i nije baš pretrgao od posla, pa tako Viking djeluje kao sasvim tipičan custom, donekle poseban tek po tome što spremnik goriva, sjedalo i stražnji blatobran čine neprekinutu cjelinu.

 

Srce ovog 299 kg teškog motocikla čini veliki S&S agregat, uparen sa 6 brzinskim mjenjačem. Zanimljivo je da su danski stručnjaci doradama na tom zrakom hlađenom američkom V2 stroju navodno uspjeli zadovoljiti tek nadolazeće Euro IV norme, ostavivši eventualnim budućim vlasnicima zdravih 100 KS, što bi prema njihovim riječima trebalo biti dovoljno za maksimalnu brzinu od 210 km/h.

fbmp ytmp imp