Novosti

Top 10 motocikala s agregatima od automobila

 Boss Hoss i Münch nisu jedini te vrste, a nisu ni svi takvi monstrumi. Većina jest.

Motocikle i automobile ne treba miješati, ali nekada to daje i relativno dobre rezultate. Doduše, prodajni rezultati su uglavnom porazni, pa smo tako ovaj naš izbor deset motocikala s agregatima automobila odlučili poredati baš po broju prodanih primjeraka i to obrnutim redoslijedom, od onih koje su se prodavali nikako do onih koji su se prodavali nekako.

Ovdje vam donosimo samo kratki presjek ovih čudnovatih strojeva, dok više zanimljivosti o većini njih, a posebno Münch modelima, pročitajte u novom, 153. broju Moto Pulsa.

10. Dodge Tomahawk

10 Dodge Tomahawk

Ovakvo nešto može zamisliti samo Amerikanac. Bolje rečeno američki proizvođač automobila, u ovom slučaju Chrysler. Četvrt tone težak V10 stroj iz Dodge Vipera odlučili su ugraditi u ovaj monstruozni motocikl koji teži 680 kg i broji okruglih 500 KS. Navodno su proizveli 10 primjeraka, no sumnjamo da su ih uspjeli i prodati po traženih 550.000$, bez obzira na to što su izmislili maksimalnu brzinu od 680 km/h. Dok gledamo Dodge Tomahawk koji je predstavljen 2003. godine kao da kristalno jasno vidimo razloge što je desetak godina kasnije Chrysler grupacija propala do te mjere da ih je kupio Fiat.

9. Brough Superior 750 BS4

9 Brough Superior BS4

Baš kao i Dodge Tomahawk, Brough Superior 750 BS4 je proizveden u 10 primjeraka, ali on je u toliko primjeraka vjerojatno i prodan. Iako je George Brough volio tvrditi da je Brough Superior svojevrsni Rolls-Royce na dva kotača, u ovaj je svoj model ugrađivao nimalo glamurozni četverocilindrični agregat iz Austina 7, svojevrsnog britanskog pandana Fordovog Modela T. Pritom je 750 BS4 sa svojim dvostrukim stražnjim kotačima prvenstveno bio namijenjen nadogradnji kakvom bočnom prikolicom, što će reći da je u ponudi te prestižne marke predstavljao svojevrsno tegleće vozilo. Svejedno ćete danas, čak i ako je hrđav i nepotpun kao ovaj na slici, za njega morati izdvojiti šesteroznamenkasti broj novaca. I tu ne mislimo na kune.

8. Münch Mammut 2000

8 Munch Mammut

Mammut 2000 je predstavljen na prijelazu tisućljeća i ostaje posljednji motocikl koji je nosio (prez)ime Münch. Iako bitno skladniji od svojih prethodnika, Mammut 2000 još uvijek nije prštao od stila, što je potvrdio i odabir pogonskog agregata iz Opel Calibre Turbo. Cijelu priču je u ime gospodina Müncha vodio neki novi investitor koji se razbacivao brojkama o 260 KS i tisuću prodanih primjeraka, no na kraju je samo 15 kupaca bilo spremno izdvojiti skoro 90 tisuća eura.

7. Eva Track T800 Cdi

7 Eva Track T800 CDi

Ima li što bogohulnije od ugradnje turbo-dizela u motocikl? Ima, ako taj trocilindrični agregat potiče iz Smarta, koji čak i nije pravi automobil. Ovaj zanimljivi nizozemski motocikl se pokazao iznimno štedljivim, a imao je i drugih dobrih strana, ali ga je istovremeno krasila uglađenost miješalice za beton, pa je tako prije bankrota proizvedeno samo dvadesetak komada.

6. Quasar

6 Quasar

Gdje i kada se mogao pojaviti ovakav futuristički motocikl s krovom? U Velikoj Britaniji krajem 70-ih i početkom 80-ih. Ako se te sumorne i smogom prekrivene Britanije sjećate iz prvih epizoda kultne serije Mućke, onda se sigurno sjećate i one žute trokolice braće Trotter. E pa, baš je iz takve trokolice preuzet četverocilindrični agregat od 848 ccm. Neki će reći da je proizveden samo 21 primjerak, no nama se, nekako, to uopće ne čini malo. Ipak, pohvale za kreativnost i spremnost na to da se iskoči iz okvira kako bi se uskočilo u automobilsko sjedalo.

5. Van Veen OCR 1000

5 Van Veen 2

Van Veen je toliko specifičan da je ovo samo jedan od Top 10 izbora opskurnih motocikala u kojima bi bio visoko plasiran. No, ovdje nas zanima zato što ga pogoni dvokomorni Wankel agregat, kojeg je uz pomoć NSU-a razvijao Citroen. Vidite recept za neuspjeh? Uglavnom, Citroen je bankrotirao zbog tehničkih problema koje je taj nekonvencionalni pogonski agregat izazvao u automobilu GS Birotor, no Van Veen je baš zahvaljujući tom agregatu od 100 KS spadao u red najsnažnijih i najbržih motocikala svog vremena. Bio je jedan i od najskupljih pa tako ne treba čuditi da je ova nizozemska zujalica krajem 70-ih proizvedena u samo 38 primjeraka.

4. Barbarian V8

4 Barbarian

Ne znamo koliko je Barbariana V8 proizvedeno, no računamo s time da je svijet sigurnije mjesto ako nije nastao u više od kakvih nekoliko desetina primjeraka. Riječ je o australskoj verziji Boss Hossa, čemu u prilog ide i korištenje Chevroletovog V8 agregata od 5,7 l, s 330 KS pri 5.000 okr/min i 542 Nm pri 3.800 okr/min. Barbarian ima samo jedan stupanj prijenosa, 430 kg i deklariranu potrošnju veću od 12 l/100 km. Ako je suditi po ženskom modelu na pripadajućoj promotivnoj fotografiji, onda je Barbarian namijenjen pravim muškarcima, onima kojima ništa nije teško ili ih se barem na sve može nagovoriti bićem. Uostalom, tko bira masturbira.

3. Amazonas 1600

3 Amazonas 1600

Još jedan model koji bi mogao završiti u brojnim Top 10 izborima, ne nužno i u laskavim kategorijama. Ne znamo da li je jedan od kriterija policijskog natječaja krajem 70-ih godina bio i to da motocikl bude lošiji od rashodovanih Harley-Davidsona koje su dotad vozili, no lako je moguće da bi tvorci ovog motocikala zadovoljili i takav uvjet. Amazonas 1600 je bastard zatvorenosti brazilskih granica uvozu motocikala i domicilne proizvodnje VW „bube“, od koje je preuzet bokser agregat i mjenjač s 4 stupnja prijenosa i rikvercom. Ne znamo koga su to brazilski policajci uspjeli uhvatiti na stroju od 400 kg i 50 KS, no s ovakvom su grdosijom zasigurno preplašili brojne zlikovce. Procjenjuje se da je proizvedeno kakvih 450 komada, dio kojih je završio u rukama civila.

2. Münch-4 TT / TT-S

2 Munch TTS

Friedel Münch je svoj prvi motocikl pokretan agregatom iz sportskih verzija NSU Prinza predstavio još 1966. godine i od takvih ideja nije odustajao sve do svoje smrti. 1000 TT, 1200 TT, 1200 TTS i na kraju 1200 TTS-E, prvi motocikl opremljen mehaničkim ubrizgavanjem goriva, koji je još 1974. godine jurio 244 km/h. Procjenjuje se da je gospodin Münch gotovo vlastoručno proizveo otprilike 500 komada.

1. Boss Hoss

1 Boss Hoss

Chevroletov V8 agregat, 6,2 l, 445 KS, 760 kg, dva kotača... Treba li reći išta više? Toga ima samo u SAD-u. I dobro se prodaje. Navodno se proizvodnja broji u tisućama, no ne znamo koliko se toga odnosi na trike modele koji se ipak čine smislenijim. Zapravo, manje besmislenim.

Kao što smo već napomenuli, više o Boss Hossu i većini ovih modela, a posebno onim s prezimenom Münch na spremniku goriva, pročitajte u aktualnom 153. broju Moto Pulsa.

fbmp ytmp imp