Novosti

Tablice ostaju najveće u EU, jedine sa znakovima u 3 reda

nove tablice 1

Od 4. srpnja se u Hrvatskoj izdaju nove registarske pločice s EU logom, a one su izgledom identične dosadašnjim s iznimlkom plave EU oznake u lijevom gornjem uglu.

Dakle, novi ministar Vlaho Orepić nije uopće shvatio što su radili njegovi predhodnici, te odbacio već usvojenu ideju o smanjivanju registracijskih pločica za motocikle. Čak je i u javnom natječaju za idejno rješenje te provedenoj javnoj raspravi bilo jasno navedeno kako će one biti smanjene sukladno Europskima, no novi ministar nema nimalo sluha za motoriste.

Nakon početka izdavanja novih registarskih pločica vozači neće morati mijenjati postojeće registarske pločice, već će se one postepeno zamjenjivati u svim onim slučajevima redovnih zamjena: kada vozači po prvi puta registriraju vozilo, prilikom promjene registarskog područja, u slučaju gubitka, krađe ili oštećenja.

No ipak građani koji to žele mogu po cijeni od 278 kuna dobiti nove registarske pločice s istim oznakama koje su imali do sada samo na obrascu s EU logom.

Osim pločica od ponedjeljka, 4. srpnja, stupa na snagu novi Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o registraciji i označavanju vozila (NN 45/2016) i Rješenje o utvrđivanju cijena obrazaca, registarskih, pokusnih, prenosivih i izvoznih pločica (NN 58/2016) kojim je reguliran izgled i cijena novih registarskih pločica.

Nasreću novi Pravilnik ima i dobrih strana: skoro sve vrste registarskih pločica su pojeftinile. Obične registarske pločice pojeftinile su sa 76 na 65 kuna, registarske pločice po narudžbi s unaprijed zadanom brojčanom i slovnom oznakom pojeftinile su s 378 na 278 kuna, prenosive pločice pojeftinile su s 920 na 278 kuna, dok je najveće pojeftinjenje svakako ono za registarske pločice po izboru koje su sa 6.720 kuna pojeftinile na 2.000 kuna.

fbmp ytmp imp