Novosti

Top 5 retro-racer prerada u 2016.

Top5retroRacer1

Da, znamo da su scrambleri i café-raceri u modi, ali baš zato su ovakvi odmetnici zanimljiviji.

Prvo se moramo ograditi. Dakle, samo jednim okom pratimo prerade na svjetskoj sceni. Ionako ih bude milijun dnevno, a od toga njih 999.999 sliče jedno drugoj kao lijevo jaje desnom jajetu. No, neke od prerada nastalih tijekom 2016. su nam se urezale u pamćenje.

Istina, bilo je tu i prekrasnih scramblera, ali oni su trenutno previše u modi. Ista je stvar s café racerima. Uvijek ćemo rado baciti pogled na Yamahu XJR koja izgleda kao Ducati 900 SS, ali takvih ima k'o blata. Priznajemo, i među ovima probranim uracima ima onih s prisutnim café racer elementima, ali nisu zato ovdje. Donosimo vam 5 prerada koje su nas šokirale svojim dizajnom i imaju izraženo retro-racing notu.

#5 Greaser Garage XB12SS

Top5retroRacer Buell

Zaboravite na obodne diskove, remenski završni prijenos i slične gluposti. Ovo je Buell kakav je oduvijek trebao biti. Prednje kočnice su Tokico, stražnja Brembo, prednja vilica je s Kawasakija ZX-10R, stražnja je unikat, Alpine STS žbičani kotači su krojeni po mjeri Ducati Monstera, a čudovišan je i dizajn. Ukratko, ova prerada je bestijalna. Estetika ružnog. Tko bi rekao da je ova privlačna grdoba nastala u vazda lijepoj Italiji?

#4 Vanguard Moto Guzzi V8

Top5retroRacerVanguarV8

Nemoguće je ne zamijetiti motocikl koji odaje počast Moto Guzzijev legendarnom koliko i neuspješnom Grand Prix motociklu iz sredine pedesetih godina prošlog stoljeća. Iluziju donekle kvari to što je umjesto V8 agregata ovdje V2 stroj iz aktualnog modela California. A i Vanguard je zapravo hipsterska modna marka koja ne radi prerade, nego ih naručuje, ovaj put od nizozemske radionice Numbnut Motorcycles.

#3 Rough Crafts MV Agusta

Top5retroRacerMV

Moglo bi biti da se „dustbin“ oklopi vraćaju u modu. Ovo je moderna interpretacija tog davno zabranjenog voća, pa se stoga čini prikladnim da je i baza moderna. Riječ je o još uvijek vrućoj MV Agusti Brutale 800 RR, koja je završila na Tajvanu i dobila mračnu facijalnu ekspresiju. Taj mutirani blatobran je prvo postajao kao kombinacija jedinica i nula, pa kao drveni kalup na kojem je nastala konačna karbonska skulptura. Ne znamo koja je poanta toga, no navodno se lako može skinuti. Kažu za slučaj da se poželite legalno provozati cestom. No, na što ćete onda objesiti tablicu?

#2 Praém X BMW S 1000 RR

Top5retroRacerPraem

Želite li stvoriti još jedan café racer uzmite R nineT (vidi dolje niže). Želite li stvoriti preradu koja izgleda kao najljepši endurance motocikl iz 80-ih, a juri kao Superbike modernog doba uzmite S 1000 RR. Upravo to su učinila braća Berneron, a njihov uradak nas i dan danas ostavlja bez teksta. I dobro je da je tako jer bi o ovome mogli pisati u beskonačnost.

# 1 Rough Crafts Bavarian Fistfighter

Top5retroRacerFist

Još jedan BMW, ovaj put R nineT, i još jedan uradak tajvanske radionice Rough Crafts. Slika govori više od praznih riječi. Ionako se nema tu što za dodati, a još i manje za oduzeti. Da znamo da je ovo tri četvrtine café racera, ali baš nas briga, Fistfighter je prva liga

fbmp ytmp imp