MotoGP vs SBK: ZX-10R brži od MotoGP motocikla?

hi T4 Jerez Rea DSC 4690

Na testiranjima je ZX-10R bio brži od većine MotoGP motocikala. Impresivno, čak i ako je ostvareno na gumama za kvalifikacije.

Posljednji radni tjedan u studenom iskorišten je za odrađivanje posljednjih privatnih testiranja prije obavezne zimske stanke. Iako nisu bili prisutne sve momčadi (Yamaha je odlučila prebaciti raspoložive dane za MotoGP testiranje u iduću godinu), u Jerezu je bilo utoliko veselije što su paralelno, na istom mjestu i u isto vrijeme testirali i MotoGP i Superbike motocikli.

Budući je riječ o neslužbenim testiranjima, nije postojalo službeno mjerenje vremena, no dio momčadi je za svoje vozače ipak objavio najbrža vremena, koja smo onda skupili na hrpu i na temelju toga sastavili donju tablicu, a u kojoj su izmiješeni MotoGP i Superbike vozači i motocikli. Dakle, ovo je redoslijed najbržih na zajedničkim MotoGP i Superbike testiranjima:

1. S. Redding – Ducati Desmosedici GP15 – Moto GP – 1:38.96
2. M. Marquez – Honda RC213V – MotoGP – 1:39.17
3. D. Petrucci – Ducati Desmosedici GP 15 – Moto GP - 1:39.20
4. T. Sykes – Kawasaki ZX-10R Ninja – Superbike – 1:39.313
5. J. Rea – Kawasaki ZX-10R Ninja – Superbike – 1:39.524
6. A. Iannone - Ducati Desmosedici GP 15 – Moto GP - 1:39.60
7. A. Dovizioso - Ducati Desmosedici GP 15 – Moto GP - 1:39.70
8. H. Barbera – Ducati Desmosedici GP14.2 – MotoGP – 1:39.90
9. D. Pedrosa – Honda RC213V – MotoGP – 1:39.93
10. N. Hayden – Honda CBR 1000 RR SP – Superbike – 1:40.193
11. L. Baz - Ducati Desmosedici GP14.2 – MotoGP – 1:40.20
12. C. Davies – Ducati Panigale R – Superbike – 1:40:774
13. D. Giugliano – Ducati Panigale R – Superbike – 1:41.047

Uglavnom, ako je vjerovati objavljenim vremenima, vozači Kawasakija su sa superbike varijantom inače serijskog Kawasakija Ninja ZX-10R bili brži od većine vozača na MotoGP prototipovima, odnosno jedva nešto sporiji od Marqueza na Hondi RC213V. Budući je po aktualnim pravilima broj modifikacija bitno ograničen, pa su tako Superbike motocikli puno bliže serijskim modelima iz kojih nastaju nego što je to bio slučaj prije koju godinu, ostvareno 4. i 5. najbrže vrijeme Sykesa i Reae gotovo da predstavlja senzaciju. No, to ipak ne znači da gornja tablica prikazuje i sasvim realan odnos snaga.

Za početak, treba znati da su ova MotoGP testiranja bila posebno složena i da velikoj većini vozača postizanje najboljeg vremena po krugu uopće nije bilo na listi želja. Naime, svi se još privikavaju na nove gume, koje umjesto Bridgestonea sada isporučuje Michelin, ali i na novi zajednički elektronski paket, koji tvorničkim vozačima, naviklim na bitno napredniji hardver i softver, predstavlja ogromnu nepoznanicu. Osim toga, vozači Honde su testirali i novu verziju pogonskog agregata tako da su dobar dio testiranja, zapravo, proveli u boksu, pokušavajući prilagoditi RC213V svim tim novim varijablama.

Isto tako, dok se MotoGP vozači još uvijek tek upoznaju s Michelinovim gumama, koje su uz to još u razvoju, Superbike vozači su svoja najbolja vremena postizali na novoj generaciji Pirellijevih guma razvijenih posebno za kvalifikacije. Dakle, Sykes i Rea su išli ispod Superbike rekorda kruga na posebno mekanim Pirelli gumama koje imaju rok trajnosti od svega nekoliko minuta, dok je, primjerice, Iannone svoje najbrže vrijeme ostvario s još uvijek ćudljivim Michelinovim gumama koje su do tog trenutka odradile već 26 krugova.

Ipak, Rae je i s tvrđim gumama za utrku s Kawasakijem ZX-10R odvozio najbrži krug od impresivnih 1:40.1. Što će reći da je bio manje od sekunde sporiji od Marqueza. Iako se, kako god uzmete, ovdje uspoređuju kruške i jabuke, uopće ne sumnjamo da se netko važan u Kawasakiju zagledao u ostvarena vremena i počeškao po bradi. Vjerojatno se zapitao za koliko bi se ta razlika od samo jedne sekunde dodatno smanjila da kojim slučajem Ninju ZX-10R opreme karbonskim diskovima ili da dobiju odriješene ruke pa da iz pogonskog agregata oslobode dodatnih 20 do 30 KS. Superbike su ionako prerasli, osvojili su sve što se osvojiti dalo... Ne sugeriramo ništa, samo se pitamo jesu li im porasle ambicije ili su u Kawasakiju i dalje zadovoljni već i samo time da budu prvi u selu.

fbmp ytmp imp