Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N123/Australia-MotoGP/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N123/Australia-MotoGP/Gallery

Motosport

Stoner je svjetski prvak

Australia-MotoGPXX

Iako je sve bilo jasno već kada se Lorenzo kao jedini konkurent nije pojavio na startu, Stoner je vozio bez zadrške i osvajanje naslova prvaka uveličao pobjedom

Do kraja sezone ostale su još dvije utrke, a Casey Stoner već ima titulu svjetskog prvaka u svom džepu. Kada je Lorenzo nakon pada na jutarnjem zagrijavanju završio u bolnici, Stoneru je bilo dovoljno i 6. mjesto, no ni jednog trenutka nije bilo upitno kako pred domaćom publikom svoj drugi naslov prvaka planira proslaviti s pobjedom.
Bio je to sjajan dan za Stonera i Hondu, očajan za Yamahu.

Naime, osim Lorenza, utrku u Phillip Islandu nije okusio ni njegov kolega Ben Spies koje je dan ranije pao na kvalifikacijama pri 270 km/h i procijenio kako mu stvari u glavi nisu dovoljno bistre. S obzirom na to zbog ozljeda zadobivenih u subotu nije nastupio ni Cudlin, koji je trebao zamijeniti Barberu, na startu se našlo samo 14 vozača.

Od samog početka najbolje je krenuo Stoner i prekrasnom je vožnjom svoju prednost lako podigao na više od 5 sekundi. U jednom je trenutku malo zaplesao naletjevši na maleni dio staze na kojem je počela kiša, no utrku je bez većih problema doveo do kraja. Borba za 2. mjesto je zato bila prsa o prsa, a završila je tako da je, drugu utrku za redom, Simoncelli u zadnjem krugu obišao Doviziosa. Pedrosa nije bio sasvim svoj, ali je svejedno s ogromnom rezervom uspio osigurati da prva 4. mjesta budu rezervirana isključivo za vozače Honde, koja je tom prigodom osvojila i svoj 60. konstruktorski naslov.

Iza četiri Honde, u jednom se trenutku na 5. mjesto probio Rossi. No bilo je to doista samo na trenutak, možda samo na kakvu desetinku sekunde budući mu je, još za vrijeme pretjecanja Bautiste, popustio prednji kraj, nakon čega je Ducati završio u pijesku. Bautista je uspio ne pregaziti Rossija, no jednako kao i u Motegiju dva tjedan ranije, jednostavno mu nije bilo suđeno da završi među prvom petoricom.

Španjolac je bio najveća žrtva kratkotrajnog pljuska na završnom dijelu staze, no ne i jedina budući su zbog namočenog asfalta sinkronizirani pad izveli i Aoyama i Crutchlow koji su se borili za 8. mjesto. Hayden i Capirossi su se čak odlučili otići u boks i sjesti na motore s kišnim gumama, no bio je to rizik koji im se nije isplatio budući je pljusak stao i prije nego je počeo.

U takvom prorijeđenom poretku, Edwards je završio kao 5., a de Puniet kao 6. iako je u jednom trenutku bio preoptimističan na kočenju i produžio sa staze. Hayden je na kraju završio kao 7. dok su 8. Elias i 9. Capirossi imali krug zaostatka za pobjednikom i krug prednosti nad 10. Abrahamom koji je pao u samoj završnici, ali je ipak uspio završiti utrku. Nakon okupljanja u Australiji, do kraja sezone ostale su još utrke u Maleziji i Valenciji.

TRENUTNI POREDAK

1. Stoner Honda 325
2. Lorenzo Yamaha 260
3. Dovizioso Honda 212
4. Pedrosa Honda 208
5. Spies Yamaha 156

{gallery}NOVOSTI/N123/Australia-MotoGP/Gallery{/gallery}
fbmp ytmp imp