Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N134/Vrooom/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N134/Vrooom/Gallery

Motosport

Ducati MotoGP 2013

slikaXX
Ducati je predstavio neznatno promijenjeni Desmosedici GP13 i bitno drugačije MotoGP momčadi

Već tradicionalno, sredina siječanja u poznatom skijalištu Madona di Campiglio prolazi u znaku Vrooom događanja, odnosno predstavljanja Ducatijeve MotoGP i Ferrarijeve Formula 1 momčadi. Pritom je iza Ferrarija tek donekle uspješna sezona, dok je iza Ducatija još jedna od mršavih godina, ali i nada kako će se ulaskom Audija nešto promijeniti.

A kako to obično biva kada se promijeni vlast, zasad je najviše posla imala kadrovska služba. Tako je Filippo Preziosi, problematičan tehnički guru, „napredovao“ na čelo odjela za istraživanje i razvoj, dok je Audi, kao novi vlasnik, na njegovo mjesto direktora odjela Ducati Corse postavio Bernharda Gombiera, dosadašnjeg šefa BMW-ove Superbike momčadi. Iz te je grane motosporta na mjesto direktora MotoGP projekta postavljen Paolo Ciabatti, koji je još od 2007. bio direktor cijelog Superbike prvenstva.

Kadrovske promjene u vozačkoj postavi odrađene su silom prilika. Nakon što je Rossi otišao neobavljena posla, na njegovo mjesto je zasjeo bitno manje karizmatični zemljak Andrea Dovizioso, bivši svjetski prvak u klasi 125. Iako od 2008., kad je ušao u MotoGP klasu, na kraju sezone nikad nije bio lošiji od 6. mjesta u ukupnom poretku, Dovizioso je svih tih godina dohvatio samo 1 pobjedu i mala je vjerojatnost da će problematični Desmosedici GP13 u njemu pobuditi instinkt svjetskog prvaka.

Taj je instinkt sasvim atrofirao u Nickyju Haydenu, koji je ostao jedna od rijetkih konstanti u Ducatijevom MotoGP projektu. Druga konstanta je Desmosedici GP13 koji se, u očekivanju konkretnijih plodova rada pod palicom Audija, od svog prethodnika najviše razlikuje po oznaci. Dakle, i dalje se koristi aluminijski okvir, a tu su i Öhlinsov ovjes, Brembo kočnice i Ducatijev DST mjenjač. Ni podatak o više od 235 KS i brzini većoj od 330 km/h ne otkriva ništa novo.

Po prvi put je na Vroom događanje bila pozvana i satelitska momčad Pramac, što samo potvrđuje najave kako će od 2013. zapravo imati ulogu druge Ducatijeve tvorničke momčadi. U tom duhu bi njihovi motocikli trebali biti izrađeni po najnovijoj modi, dok je vozačka postava još zanimljiva od one tvorničke.

Doduše, nemoguće je bilo što prognozirati, no Andrea Iannone je svakako atraktivniji vozač od imenjaka Doviziosa, jednako kao što je Ben Spies potencijalno brži (ili barem perspektivniji) od zemljaka Haydena, no samo pod uvjetom da se riješi znakova duboke depresije i pretjerane osjetljivosti, koje je prošle godine pokazivao na tvorničkoj Yamahi.

{gallery}NOVOSTI/N134/Vrooom/Gallery{/gallery}





fbmp ytmp imp