Motosport

Dakar 2013: 10. etapa

slikaXX
Barreda je s Husqvarnom bio najbrži, no Despres se dočepao vodstva i potvrdio dominaciju KTM-a

Ako je do prije dva dana postojala mogućnost da bi ovogodišnji reli Dakar mogao prekinuti predugačku dominaciju KTM-a, onda se ona nakon makadamske 10. etape ta mogućnost svela na puku teoriju. Pogled na ukupni poredak više ne nudi iznenađenja; KTM drži prve 4. pozicije, a na sam vrh je konačno zasjao i Despres. Doduše, pred vozačima su još 4 etape na kojima je dovoljan broj izazova da se sve još jednom okrene na glavu.

Despresu je bilo dovoljno i drugo najbrže vrijeme da na vrhu poretka preskoči timskog kolegu Fariu, kojem je ionako glavna zadaća da pomogne Despresu, a na ovoj etapi mu je pomogao tako da je bio točno 7 minuta sporiji od njega. Četvrtu etapnu pobjedu odnio je sjajni Barreda na Husqvarni, no to Despresa uopće ne brine, jer je Barreda sve šanse za pobjedu izgubio još u prvom dijelu relija.

Isto vrijedi i za Barredinog timskog kolegu Goncalvesa, koji je ovaj put završio kao 3. bez obzira na to što je stao da pomogne kolegi Botturiju, kako bi ovaj završio kao 7. te se time dodatno učvrstio na ukupno 5. mjestu. Malo pomalo naprijed se pomiče i Rodrigues s Hondom, dohvativši 6. mjesto s još uvijek teoretski nadoknadivih 34 minute zaostatka za Despresom.

Nažalost, vozači Yamahe, koji su predvodili kolonu u prvoj polovici relija, više nisu u kombinacijama za pobjedu. Nakon katastrofe na 9. etapi, Casteu je čini se odlučio imobilizirati svoje iščašeno rame i odustati, dok je ozlijeđeni Pain nastupio na 10. etapi, ali je izgubio dodatne 24 minute.

Trenutni poredak (nakon 10 etapa):
1. Despres – KTM
2. Faria – KTM - +1min:37 sek
3. Lopez – KTM - +13:41
4. Jakes – KTM - +18:21
5. Botturi – Husqvarna - +24:25








fbmp ytmp imp