Motosport

Leljaku Mladina, Šipeku prvenstvo

Leljak-SipekXX

Na našoj najboljoj, popularnoj i svjetski poznatoj stazi Mladina, pred brojnim gledateljima održana je završna ovogodišnja priredba otvorenog Prvenstva Hrvatske u motokrosu.

Pokrovitelj je bio Hrvatski autoklub, a utrke je svečano otvorila Nadica Žužak, predsjednica Gradskog vijeća grada domaćina Jastrebarsko. Sportaše, uzvanike i publiku pozdravio je Pavao Budinšćak, predsjednik promotora Mladina tima.

Ironično je što je ova priredba trebala biti odgođena, zbog dugotrajne suše i nestašice vode ljetos, a zamalo je prekinuta i zbog sasvim suprotnog razloga. Naime, dan, dva uoči priredbe prosulo se nebo, a oblilna kiša ruinirala je stazu. Golema masa blata pričinjavala je teškoće vozačima, posebno na strminama uzbrdo.

Organizatori i domaćiniiz MCK Jaska učinili su goleme napore kako bi stazu dotjerali, preinačili i prilagodili uvjetima. Skraćena je i priredba je uspješno održana, štoviše do kraja dana vrijeme se proljepšalo, pa su završne utrke održane pod idealnim okolnostima.

Dramatično je bilo u borbama za naslove prvaka, posebno kod najjačih seniorskih kategorija. Nenad Šipek (Yamaha) došao je u MX Open sa šest bodova prednosti pred najboljim vozačem domaće Jaske Marko Leljakom (KTM). Leljak je morao pobijediti u obje utrke, kako bi se bodovno izjednačio s „Letećim Zagorcem“ i čekati neku njegovu grešku, jer Šipeku su i dva druga mjesta bila dosta za obranu naslova, s obzirom da je kroz prvenstvo imao više boljih plasmana.

Upravo je tako i bilo. Križevački „Svetac“ kao vihor je protutnjao Mladinom i pobijedio na obje utrke. Ali je mudrom i opreznom vožnjom Šipek majstorski kontrolirao ostalu konkurenciju i završio dvaput na drugom mjestu. Kako nije bilo ozljeđenog Danijela Božića, treći je bio Igor Ermakora (KTM).

U MX2 konkurenciji novi prvak je Hrvoje Karas (Yamaha), pobjednik obje vožnje na Mladini, ispred povratnika nakon ozljede, branitelja naslova Mateja Jaroša (Kawasaki) i mladog, 16-godišnjeg Luke Križnika (Yamaha), koji je osvojio ukupno drugo mjesto u prvenstvu i ostvario velik pothvat.

U MX 85 konkurenciji Matija Kelava (KTM) bio je neporažen cijelu sezonu, pa je tako uvjerljivo slavio dvostruki trijumf i na Mladini, ispred Luke Crnkovića (KTM) i domaćeg vozača Jaske Martina Kaića (Yamaha), koji je u prvenstvu izborio ukupno drugo mjesto.

Borbeni Nikola Hranić (KTM) dominirao je, kako se i očekivalo, među juniorima MX 65 i dvostrukom pobjedom potvrdio naslov prvaka. Drugi na Mladini bio je Mihael Golec, a treći Antonio Ivšić (oba KTM).

Prvakinja u MX 50, među najmlađima, Mia Ribić (KTM), već je ranije osigurala naslov, pa nije nastupila na Mladini. To je otvorilo put na tron Tomislavu Kakši (Polini), ispred novaka iz jaskanskog kluba, darovitog Patrika Ujčića (KTM), te Jelene Kundid (KTM), još jedne srčane djevojčice, iz poznate motokros obitelji iz Sinjske krajine.

U B – ligi, također se odlučivalo o titulama.

U B – Open superiorno je trijumfirao i naslov osvojio Karlovčanin Janko Martinac (Suzuki), koji je dogodine najavio nastup u najjačoj kategoriji MX Open. Drugi je bio Antun Mrazović, a treći dario Ivanuš (oba Kawasaki).

U B – 250, u borbi dvojice Josipa, Horvat (Honda) je nadmašio Pavlečića (Kawasaki), uzevši i naslov prvaka. Treće mjesto na Mladini pripalo je Marku Stariću (Honda).

Među veteranima, zbog ozljede prvenstvo nije završio favorit Ivica Hukman (Yamaha), koji je dominirao u prvom dijelu natjecanja. Potom je jednako tako nastavio Dominic Tešić (KTM), osvojivši titulu prvaka. Drugi je na Mladini bio Mario Klanjčić (Yamaha), a treći Krešimir Besednik (Honda).

Pobjednik klupske konkurencije kod seniora bio je MCK Jaska, ispred Karas Teama i KIA – Božić, a kod juniora MCK 97 iz Ključa Brdovečkog, ispred TRP – Marović i MCK Jaska.

Najuspješniji kod sponzorskih timova bili su Valvoline Šipek MX Team kod seniora, a Panolin kod juniora.

U B – ligi karlovački Carlstadt bio je pobjednik i među klubovima i među timovima sponzora.

fbmp ytmp imp