Motosport

Dakar 2013: 11. etapa

slikaXX
Još jedan dobar dan za KTM. Caselli je odnio etapnu pobjedu, a Despres povećao vodstvo

Iako je brzinski ispit trebao brojati samo 221 km, 11. etapa se očekivala s dosta strepnje. No, kiša koja je pala prethodnih dana, ali i za vrijeme same etape, skratila je brzinac za 30 km, učvrstila je pijesak na zloglasnim bijelim dinama u regiji Fiambala te bitno spustila očekivanu temperaturu zraka od kakvih 40°C. Izazov su zato predstavljali bujice u inače suhim koritima rijeka, a dodatni problem je predstavljala i složena navigacija.

Upravo zbog te složene navigacije donekle iznenađuje da je svoju 2. etapnu pobjedu odnio „rookie“ Curt Caselli, koji mijenja ozlijeđenog Comu. Drugi najbrži je bio Goncalves na Husqvarni, dok se njegov timski kolega Barreda, koji je pobijedio na prethodnoj etapi, ozlijedio prilikom pada i nastavak natjecanja stavio pod znak upitnika.

Zato nije bilo problema sa Despresa, koji je 3. najbržim vremenom malo podebljao svoje još uvijek relativno mršavo vodstvo ispred timskog kolege Farie te „privatnih“ KTM-ovih vozača u vidu Čileanca Lopeza i Slovaka Jakesa, koji se sada već nekoliko dana drži pri samom vrhu poretka.

Ostatak svijeta i dalje predvodi Botturi s Husqvarnom, a nakon nekoliko loših dana, počeli su se prema naprijed pomicati i vozači Yamahe, pa tako Pain drži sedmo, a Verhoeven osmo mjesto, doduše, s više od jednog sata zaostatka.

Činilo se da će to biti dobar dan za Hondu, no nakon što je bio drugi najbrži na svim kontrolnim točkama, Rodrigues je upao u tehničke probleme pri kraju etape. Pregazio je granu koja mu je otrgla jednu žicu na motociklu i trebalo je više od pola sata da utvrdi problem i popravi kvar, zbog čega je pao sa 6. na 9. mjesto u ukupnom poretku.

12. etapa natjecatelje vodi natrag preko Anda i vraća ih iz Argentine u Čile, odnosno u pustinju Atacama, a nije isključeno da će već prvi brzinski ispit od 319 km donijeti nove šokove na vrhu poretka ili se čak pokazati presudnim po pitanju pobjednika.

Trenutni poredak (nakon 11. etapa)
1. Despres – KTM – 33h.48min:29sek
2. Faria – KTM – +13:16
3. Lopez – KTM - +18:08
4. Jakes – KTM - +23:33
5. Botturi – Husqvarna – +29:32

fbmp ytmp imp