Motosport

Dakar 2013: 12. etapa

slikaXX
5 najbržih vozača bilo je na 5 različitih motocikala, no na vrhu poretka ima mjesta samo za KTM

12. etapa je započela u 4 sata ujutro skoro 400 km dugačkom poveznicom, koja je natjecatelje vodila iz Argentine u Čile preko Anda. Nakon smrzavanja na 4.700 metara visokom prijevoju San Francisco vozače je čekao 319 km dugački brzinac kroz vruću pustinju Atacama.

Na startu etape je najbolje potegnuo Botturi na Husqvarni, no u jednom se trenutku izgubio pa je vodstvo naslijedio njegov ozlijeđeni timski kolega Barreda, koji je kasnije također pogriješio u navigaciji. Na kraju je svoju prvu ovogodišnju pobjedu odnio Frans Verhoeven, pridruženi član Yamahine momčadi, drugi najbrži je bio Faria na KTM-u, treći Barreda na Husqvarni, četvrti Duclos na Shercu, dok je popis 5 najbržih vozača na 5 različitih marki motocikala zaključio Rodrigues na Hondi.

Razlog tako šarolikom popisu prve petorice mogao bi biti Despres, koji je na etapu krenuo kao 3. i namjerno nije želio biti onaj koji će zasjesti na čelo kolone i odraditi glavninu navigacije već je to zadovoljstvo prepustio manje snalažljivom Lopezu. Ako je vjerovati Despresu, time je želio malo usporiti cijelu kolonu i omogućiti da njegov kolega Faria, koji je krenuo kao 10., dohvati Lopeza i društvo i tako se učvrsti na 2. mjestu u ukupnom poretku. Despresov plan je u potpunosti uspio i čini se da ga uopće na zabrinjava što se pritom malo istopila njegova prednost nad Fariom i Lopezom u ukupnom poretku.

Uz Lopeza, u igri za pobjedu je još jedan KTM privatnik, slovački natjecatelj Jakes, koji trenutno kasni samo 20 minuta za Despresom, dok petoplasirani Pedrero šepa za praktično nenadoknadivih 40 minuta. Nažalost, dosad petoplasirani Botturi je sa svojom Husqvarnom promašio jednu kontrolnu točku i zaradio sat vremena kazne, pa su tako po prvi put ove godine vozači KTM-a zauzeli prvih pet mjesta u ukupnom poretku.

Najbliži njima, ali sa više od sat vremena zaostatka, su Pain i Verhoeven na Yamahama, odnosno Rodrigues i Pizzolito na Hondama, dok popis najbolje desetorice zaokružuje poljski vozač Przygonski iz KTM-ove druge tvorničke momčadi. Pretposljednja 13. etapa vodi karavanu na 441 km dugačak brzinski ispit, koji će u svojoj prvoj trećini ponuditi i posljednje dine na ovogodišnjem meniju, nakon čega bi trebao uslijediti brzi makadamski dio.

Posljednja etapa se vozi u subotu i donosi tek 128 km dugačak brzinski ispit, koji će preostale natjecatelje odvesti u Santiago, glavni grad Čilea. Iako je reli ušao u svoju završnu fazu, zanimljivo je da među prvom sedmoricom nitko osim vodećeg Despresa još nije promijenio pogonski agregat i tako zaradio pripadajuću kaznu od 15 minuta.

Trenutni poredak (nakon 13. etape)
1. Despres – KTM – 37h.46min:59sek
2. Faria – KTM - +5:39
3. Lopez – KTM - + 13:40
4. Jakes – KTM - +20:16
5. Pedrero – KTM - +41:14

fbmp ytmp imp