Motosport

Despres se (zbog Honde?) rastaje od KTM-a

slikaXX
Nakon 5 zajedničkih pobjeda na reliju Dakar, KTM i Despres se rastaju. Je li kriva Honda?

Svemu jednom dođe kraj, pa tako i ljubavi između Cyrila Despresa i KTM-a. Tijekom 12 zajedničkih godina Despres je u KTM-ov niz nepobjedivosti na reliju Dakar ugradio 5 pobjeda i još toliko stajanja na podiju. Pobijedio je i prije dva mjeseca i tako došao na korak do izjednačavanja rekorda svojeg zemljaka Peterhansela, koji je na tom najtežem natjecanju 6 puta pobijedio s motociklom, čemu je onda pribrojio i 5 pobjeda za upravljačem automobila.

Vijest je prvo objavio sam KTM, koji je odmah i obznanio svoje planove za blisku budućnost, prema kojima će tvorničku momčad Red Bull KTM Factory Racing očekivano predvoditi Marc Coma, četverostruki pobjednik tog natjecanja i najveći rival Cyrila Despresa. Uz Comu, u momčadi će biti i Ruben Faria, dosadašnji Despresov vodonoša i drugoplasirani na ovogodišnjem natjecanju, a tu je i Amerikanac Kurt Caselli, koji je ove godine mijenjao ozlijeđenog Comu i odmah se u prvom nastupu pokazao brzim. Tvorničku će podršku u zasebnoj momčadi uživati i čileanski junak Lopez, koji je ove godine u sličnom aranžmanu završio kao 3.

Despres se u svojim izjavama nadugo i naširoko zahvalio svima iz KTM-ove momčadi, ali nije otkrio koji su mu planovi. Ipak, za pretpostaviti je da će vrlo skoro objaviti kako prelazi u Hondu, koja je nakon više od dva desetljeća pauze ambiciozno aktivirala svoj rally program s čvrstom namjerom da osvoji Dakar. A Despres je najbolja garancija da će to i ostvariti.

U igri bi mogla biti i Husqvarna, no to je već malo teža misaona konstrukcija budući je ta marka nedavno i sama završila u rukama vlasnika KTM-a, te je, između svega ostalog, upitno hoće li uopće nastaviti svoj angažman. Tek neznatno veće izglede dajemo eventualnom prelasku u redove Yamahe, čemu bi u prilog išlo to što se njihov motocikl na prošlom Dakaru pokazao brzim, ali i to što je riječ o francuskoj momčadi u kojoj bi se Despres osjećao kao kod kuće. Dakako, u teoriji se može prebaciti i u kategoriju automobila, no sudeći po njegovim izjavama nakon ovogodišnje pobjede taj će transfer pričekati još koju godinu. 






fbmp ytmp imp