Motosport

Agregat od M1lijun dolara

slikaXX

Yamaha je i službeno objavila da će iznajmljivati agregate pobjedničkog MotoGP motocikla YZR-M1

Nije bila nikakva tajna da će Yamaha od iduće godine zainteresiranim momčadima nuditi pogonske agregate pobjedničkog motocikla M1, a na marginama MotoGP utrke u Kataru to je postalo i službeno. Osim da će program biti aktivan od 2014. do 2016. godine, diplomatski šturo priopćenje ne donosi ništa konkretno, no neki od važnijih detalja su, barem neslužbeno, poznati od ranije.

Tako se zna da Yamaha cilja spomenute agregate isporučivati minimalno dvojici, a maksimalno četvorici vozača. Na njihovim je momčadima da sami razviju okvir u koji će ugraditi te Yamahine agregate ili da kupe okvir od nekog konstruktora, primjerice Sutera ili FTR-a. Paralelno s time, na startnoj rešetki će biti i 4 kompletna Yamahina motocikla, ali će oni i dalje biti na raspolaganju tvorničkoj ekipi i jednoj privatnoj momčadi, odnosno Tech 3 Yamahi.

Prema obećanjima, ponuđeni će agregati biti na istoj razini specifikacija kao i oni koji će se u tom trenutku nalaziti u motociklu M1 momčadi Tech 3. Cijena je stvar pregovora, no pretpostavlja se da će zainteresirane momčadi najam plaćati otprilike milijun dolara za sve potrebne agregate koji će jedan vozač iskoristiti tijekom sezone. Otprilike toliko će trebati izdvojiti za kupnju nadolazećeg Hondinog „production racer“ motocikla, pokretanog nešto slabijim agregatom, koji neće imati pneumatsko upravljanje ventilima i još neke skupocjene unutarnje organe.


fbmp ytmp imp