Motosport

SBK: Vodstvo Aprilije, povratak Suzukija

 

wsb1eugene-laverty30

Pobjeda Suzukija u Superbikeu i MV Aguste u Supersportu daju posebnu težinu otvaranju nove sezone. Ipak, Guintoli i Aprilia imaju najviše razloga za zadovoljstvo

 

Bilo je slično kao prije godinu dana. Nakon utrke u Phillip Islandu, Laverty i Guintoli se u Europu vraćaju s po jednom pobjedom u džepu, no bitna je razlika u tome što više nisu timski kolege. „Otpušteni" Laverty zamijenio je Apriliju sa Suzukijem i pritom, čini se, nije prešao s konja na magarca.

 

Naime, već je prva utrka pokazala da su Laverty i Suzuki pobjednička kombinacija u Phillip Islandu. Iako baš i nije najbolje krenuo sa starta, 7. mjesto iz prvog kruga na kraju je pretvorio u sjajnu pobjedu s tri sekunde prednosti u odnosu na drugoplasiranog Melandrija, koji je u prvom nastupu za Apriliju tijesno pobijedio timskog kolegu Guintolija. Svakako veseli da je Giugliano, nakon prošle mučne godine za Ducati, završio kao 4., dovoljno daleko ispred Baza na Kawasakiju i Reae na Hondi, koji su se borili za 5. mjesto, dok je aktualni prvak Sykes sa svojom Ninjom ciljem prošao kao tek 7.

 

Uglavnom, bila je to prva pobjeda za Suzuki još od 2010. godine, a ako računamo i kraj prošle sezone, treća uzastopna pobjeda za Lavertyja, utoliko slađa što je uspio pomrsiti račune bivšem poslodavcu. Činilo se kako bi se njegov pobjednički niz mogao nastaviti i u drugoj utrci, no u 15. krugu, dok se borio za vodstvo i držao 2. mjesto, eksplodirao je Suzukijev pogonski agregat, zbog čega je utrka morala biti prekinuta. Tako je pobjeda pripala tada vodećem Guintoliju s Aprilijom, koji je time i preuzeo vodstvo u ukupnom poretku, dok je ostale stepenice na pobjedničkom podiju popunio Kawasakijev dvojac Baz-Sykes. Guigliano je ponovo završio kao 4., dok su Rea i Haslam sa svojim Hondama popunili poredak prve šestorice.

 

U utješnoj konkurenciji EVO motocikala u obje su se utrke za pobjedu izravno borili Salom na Kawasakiju i Canepa na Ducatiju, pri čemu je u oba slučaja uspješniji bio vozač Kawasakija, završivši utrke kao 9. i 10. Corti je premijeru MV Aguste odradio na solidnom 13. mjestu, no u drugoj je utrci završio kao 18., dok je Yates s američkim EBR-om obje utrke završio kao posljednji, s maksimalnom brzinom manjom od 275 km/h, dok su vodeći na kraju ciljne ravnine jurili otprilike 320 km/h.

 

Štoviše, EBR-ova maksimalna brzina je manja i od vodećih Supersport motocikala, koji su praktično dvostruko manje zapremine, a među kojima je po prvi put u povijesti pobjedu odnio motocikl sa značkom MV Aguste. Značaj tog poduhvata ne umanjuje činjenica da je Cluzel do slavlja došao donekle zaobilaznim putem. Naime, utrka je bila prekinuta u 8. krugu zbog ulja na stazi, da bi onda u drugom od pet predviđenih krugova nastavka pao vodeći dvojac Sofuoglu (Kawasaki) i VD Mark (Honda). U tom se sprintu najbolje snašao baš Cluzel na MV Agusti, koji je u napetoj završnici prošao ciljem treptaj oka prije Coghlana na Yamahi, De Rose na Hondi te Marina i Tamburinija na Kawasakijima. Gowland se sa svojim Triumphom pobrinuo da među prvom sedmoricom bude 5 različitih marki motocikala.

 

Niže dolje možete pogledati kompletan poredak na obje Superbike utrke i drugog dijela Supersport utrke, a nakon ovoga slijedi dugačka pauza do 13. travnja kada je na rasporedu utrka u Aragonu.

 

Trenutni poredak u klasi Superbike:
1. Guintoli – Aprilia – 41 bod
2. Baz – Kawasaki – 31
3. Melandri – Aprilia – 28
4. Giugliano – Ducati – 26
5. Sykes – Kawasaki – 25
6. Laverty – Suzuki – 25
7. Rea – Honda – 21
8. Davies – Ducati – 17
9. Salom – Kawasaki – 13
10. Canepa – Ducati - 11

fbmp ytmp imp