Motosport

MotoGP: Honda i Pedrosa ostaju zajedno

Uvodna pedrosa

Pedrosa bi 2016. trebao odraditi 11. sezonu za Repsol Hondu. Iznimno duga veza s obzirom na to da još nije donijela konkretne plodove.

 

Dani Pedrosa i tvornička momčad Honde imaju dugu i uspješnu vezu. Uostalom, još je 2003. maleni Španjolac osvojio naslov prvaka u klasi 125, da bi iduće dvije godine završio kao svjetski prvak u klasi 250. Briljantan početak karijere, nakon čega je logično napredovao u klasu MotoGP gdje je dosad nanizao 25 pobjeda, više od bilo kojeg Hondinog vozača. Međutim...

 

Činjenica je da Pedrosa u dosadašnjih 8 sezona s Repsol Hondom nije osvojio nijedan MotoGP naslov, a sasvim je izgledno da to neće učiniti ni iz trenutnog 9 pokušaja. A da stvar bude gora, sve je to vrijeme bespomoćno promatrao kako naslove svjetskog prvaka odnose njegove timski kolega Hayden, Stoner i sada Marquez. Simpatični, povučeni, nesumnjivo talentirani, ali i krhki Pedrosa za to je vrijeme tri puta postao viceprvak.

 

U Hondi će za neuspjeh prije okriviti vozača nego motocikl, i u tom je kontekstu nemalo čudo što je Pedrosa uopće opstao tako dugo, no upravo je potpisao novi ugovor s kojim ostaje u tvorničkoj momčadi do 2016. godine. Da Lorenzo nije očajno krenuo u sezonu, možda bi on bio taj koji bi iduće godine uz Marqueza nosio Repsol boje, dok bi se Pedrosa skrasio u Suzukiju, ovako su u Hondi procijenili da ne treba mijenjati pobjedničku kombinaciju. Dakako, misleći pritom da će Marquez odrađivati glavninu pobjeđivanja, a Pedrosa se boriti za još koju titulu viceprvaka.

 

Pedrosinim potpisivanjem ugovara, Lorenzu je presušila jedina ozbiljna opcija te mu se time dodatno skratila poluga kojom je želio prisiliti Yamahu da malo podeblja ponuđenu svotu za novi ugovor. Nakon što se Rossi već dogovorio s njima, Lorenzo više nema što čekati i za očekivati je da će uskoro biti objavljen dvogodišnji produžetak suradnje, što znači da iduće dvije godine dva najjača MotoGP tima ostaju u istom sastavu.

fbmp ytmp imp