Motosport

EWC: Yamaha s MotoGP vozačima na 8h Suzuke

2015 ENDURANCE Yamaha-Suzuka

Yamaha će imati tvorničku momčad i MotoGP vozače na 8h Suzuke. No, Rossi i Lorenzo nisu u igri, nego vozači momčadi Tech3 Yamaha

 

Kad je u pitanju najpoznatija japanska utrka 8h Suzuke, onda su i one najbolje momčadi iz endurance prvenstva, kao što su SERT, GMT 94 ili YART (motocikl na fotografiji), uglavnom u drugom planu i nadaju se tek pokojem bodu. A ove godine bi to moglo još i više doći do izražaja, budući se uz specijalizirane momčadi lokalnih kamikaza očekuje i izravan sudar tvorničkih momčadi Honde i Yamahe.

 

Najava nastupa Yamahine tvorničke momčadi nije mačji kašalj budući su posljednji put takav aranžman imali sada već davne 2002. godine. Isto tako, na toj legendarnoj utrci nisu pobijedili punih 19 godina, a sada su taj post odlučili prekinuti s novim modelom YZF-R1, posebno pripremljenim baš za tu utrku.

 

Iako se govorkalo da bi povratak tvorničke momčadi Yamahe mogli uveličati Rossi i Lorenzo, to se od samog početka činili malo vjerojatno. Bez obzira na to što je 8h Suzuke na rasporedu 26.7, dakle taman usred jednomjesečne pauze u MotoGP kalendaru, bilo bi sasvim nepromišljeno umarati Rossija i Lorenza u trenutku kad se obojica bore za osvajanje naslova i još k tome riskirati kakvu ozljedu.

 

Tako su umjesto njih angažirani MotoGP vozači Bradley Smith i Pol Espargaro iz momčadi Tech 3 Yamaha. Društvo će im praviti višestruki japanski prvak Katsuyuki Nakasuga, koji je kao testni vozač Yamahe pet puta nastupio na MotoGP utrkama, a može se pohvaliti i time da je na kaotičnoj i kišnoj utrci u Valenciji 2012. godine osvojio senzacionalno drugo mjesto.

 

Dakle, bez obzira što Smith i Espargaro nemaju iskustva u Suzuki, tvornička momčad Yamahe zaslužuje status jednog od najvećih favorita. No, neće im biti lako jer Honda ne misli prekinuti s nizom nepobjedivosti u vlastitom dvorištu, pa su tako za ovogodišnje izdanje 8h Suzuke angažirali i Caseya Stonera.

fbmp ytmp imp