Motosport

Novitet: Bolt M-1

Bolt-M1-uvodna

Kalifornijski moped na struju kombinira retro izgled s tehnologijom budućnosti i rupama u zakonu.

 

Ne, Bolt M-1 nema nikakve veze s Yamahinim modelom XV 950, koji se u SAD-u također zove Bolt, a još i manje s Rossijevom M1. Dakle, bez obzira na asocijacije u imenu, Bolt M-1 ne bi trebao imati baš nikakve veze s Yamahom, no ne bi trebao ni biti još samo jedan u nizu propalih eksperimenata na temu električnih vozila na dva kotača.

 

Naime, jedan od tvoraca marke Bolt i mopeda M-1 ima radno iskustvo iz tvrtke Zero, a drugi je s klasičnim mopedom potegnuo od San Francisca do najjužnije točke Južne Amerike, prije nego je sudjelovao u razvoju inovativnog modela C-1, samostabilizirajućeg bastarda motocikla i automobila.

 

Dakle, iskustva imaju, a njihov konačni proizvod pokazuje da imaju i mašte. Zamišljen kao jednostavan elektro moped retro stila, Bolt M-1 ima i pedale koje možete, ali, zapravo, ni ne trebate okretati. One su tu samo zato da bi se M-1 formalno mogao klasificirati kao električni bicikl, što znači da vam u SAD-u za upravljanje ovom zujalicom ne treba apsolutno nikakva vozačka dozvola, niti registracija.

 

Po slovu zakona to znači da je maksimalna brzina ograničena na 32 km/h, ali dovoljno je da prebacite prekidač i već jurite dvostruko brže, odnosno 64 km/h. Kako bi opravdali postojanje tog prekidača, u tvrtki Bolt tvrde da je ta opcija namijenjena isključivo za off-road, iako je i iz svemirske stanice jasno vidljivo kako ovo definitivno nije terensko vozilo, čak ni u izvedbi sa žbičanim kotačima, koja je također dostupna.

 

Uglavnom, M-1 zuji na 17 colnim naplatcima i teži mopedovskih 64, a na mjestu spremnika goriva ima baterije kapaciteta 1,68 kWh, koje energijom napajaju elektromotor od 1,36 KS, odnosno solidnih 7,5 KS kad uključite sportski način rada i pritom, dakako, skrenete na off-road, jer ni ne pomišljate na kršenje zakona vožnjom po asfaltu. Ili možda ipak... U svakom slučaju, u Europi bi M-1 ionako bio ilegalan, a s traženih 5.500 dolara, plus davanja, i papreno skup.

bolt-m-1-2

 

fbmp ytmp imp