Motosport

MotoGP: Lorenzo pobijedio Marqueza i sustigao Rossija

5JU403C8CX1

Nakon 11 utrka, Lorenzo i Rossi imaju isti broj bodova, a i Marquez je još uvijek dovoljno blizu da ne bude daleko.

 

Ovogodišnja MotoGP utrka u Brnu bila je prava nedjeljna uspavanka. Krenuvši s prve startne pozicije, Lorenzo je od prvog kruga bio u vodstvu, a iako ga je Marquez, baš kao i Indianapolisu, pokušao pratiti u stopu, ovaj put nije bilo preokreta za kraj. Lorenzo je tako, naizgled lako, odnio petu ovogodišnju pobjedu, dok se Marquez u završnici pomirio s osvajanjem 2. mjesta i prošao ciljem sa skoro 5 sekundi zaostatka.

 

Iako je, za njega atipično, krenuo iz prvog reda, Rossi nije imao savršen start, što je bilo dovoljno da nekoliko početnih krugova zapne iza Doviziosa i tako odmah izgubi kontakt s vodećim dvojcem. Na kraju je Rossi skupio bodove za treće mjesto, s 10 sekundi zaostatka za pobjednikom, i manje od tri sekunde prednosti u odnosu na Iannonea s Ducatijem. Istovremeno, Pedrosa je uspio barem malo začiniti kraj utrke, nakon što je konačno uhvatio Doviziosa i u posljednji mu tren preoteo peto mjesto.

 

Nakon takvog raspleta utrke u Brnu, pobjednik Lorenzo je bodovno sustigao dosad ukupno vodećeg Rossija. Zapravo ga je i prestigao budući je na ime većeg broja pobjeda Lorenzo i službeno preuzeo vodstvo, no još uvijek nije sasvim sigurno da će prvak biti jedan od ta dva vozača Yamahe. Naime, Marquez je u minusu od 52 boda, što vozaču Honde još uvijek podgrijava nadu kako bi, uz dosta sreće, ipak mogao obraniti naslov. Inače, nakon nedjeljne utrke, svi su MotoGP vozači ostali na testiranju Michelin guma za iduću sezonu, a dobra je vijest da je, umjesto očekivanog izbacivanja iz kalendara, objavljeno kako bi staza u Brnu MotoGP karavanu trebala ugostiti i idućih pet godina.

 

Moto2 utrka jedva da je bila nešto uzbudljivija od one u kraljevskoj klasi. Do ključnog momenta je došlo već u ranoj fazi utrke, kada je drugoplasirani Rabat umalo katapultiran sa svog motocikla te je pritom malo usporio i vozače iz sebe. To je vodećem Zarcu omogućilo da se odmakne na više od sekunde prednosti, nakon čega je taj razmak držao do samog kraja i došao do četvrte pobjede ove sezone, kojom je dodatno podebljao kandidaturu za novog Moto2 prvaka. Kao aktualni Moto2 prvak, Rabat je na kraju ipak završio kao drugi, sa samo tri desetinke prednosti u odnosi na novajliju Rinsa. Treba spomenuti da je konačno proradio i aktualni Moto3 prvak Alex Marquez, mlađi brat Marca Marqueza, koji je osvajanjem 4. mjesta ostvario svoj uvjerljivo najbolji rezultat u Moto2 kategoriji.

 

Jasno, Moto3 utrka je bila daleko najnapetija na nedjeljnom programu. Nakon masovnih sudara u prva dva zavoja prvog kruga, originalna utrka je prekinuta, nakon čega je natjecateljski program skraćen na samo 12 krugova. U vodećoj grupi se ubrzo izdvojilo desetak vozača, koji su se međusobno borili do posljednjeg metra, a u tom je kaosu do svoje prve pobjede došao Niccolo Antonelli, dok su drugu i treću stepenicu pobjedničkog podija popunili Bastianini i Binder. Trenutno vodeći Danny Kent je u pretposljednjem krugu imao kontakt s Navarrom, zbog čega je na kraju završio kao tek 7., no još uvijek ima popriličnu bodovnu prednost.

 

U galeriji možete pogledati rezultate sa sve tri utrke.

 

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 11 utrka)

 

MotoGP
1. J. Lorenzo – Yamaha – 211 bodova
2. V. Rossi – Yamaha – 211
3. M. Marquez – Honda – 159
4. A. Iannone – Ducati – 142
5. B. Smith – Yamaha – 106

 

Moto2
1. J. Zarco – Kalex – 224
2. T. Rabat – Kalex – 145
3. A. Rins – Kalex – 144
4. S. Lowes – Speed Up – 118
5. T. Luthi – Kalex – 118

 

Moto3
1. D. Kent – Honda – 199
2. E. Bastianini - Honda – 154
3. R. Fenati – KTM - 122
4. M. Oliveira – KTM – 111
5. E. Vazquez – Honda – 109

fbmp ytmp imp