Motosport

Triumph i Guy Martin napadaju rekord od 606 km/h

TriumphRocket2016

Nakon dvije godine bez ispaljenog „karbonskog metka“, Triumph Rocket i Guy Martin će konačno napasti brzinski rekord za motocikle.

Triumph Rocket je spreman za ispaljivanje već neko vrijeme, no nikako da se osuši barut. Naime, prethodne dvije godine je tradicionalni Speed Week na Bonneville slanoj ravnici bio odgođen zbog posljedica obilne kiše, a onda je i prošlogodišnji rezervni plan u potpunosti propao nakon što se neustrašivi i sveprisutni Guy Martin teško ozlijedio na Ulster Grand Prix utrci.

U međuvremenu se Martin oporavio, a čini se da su se i vremenski uvjeti smilovali, tako da im je ponovo na nišanu dosadašnji brzinski rekord od 373,363 mph, odnosno skoro 606 km/h, kojeg je još 2010. godine postavio Rocky Robinson sa svojim streamlinerom Top Oil-Ack Attack. A kad se već misle toliko ispružiti, maštaju i tome da prvi probiju barijeru od 400 mph, što znači da bi Guy Martin jurio brže od 643 km/h.

Jasno, da bi dohvatio brzinski rekord u kategoriji motocikala, Triumph Rocket uopće nije motocikl, barem ne u klasičnom smislu te riječi. No, ipak ima dva kotača, a pogonski agregat je preuzet iz serijskog Triumpha Rocket III, samo što je u ovom slučaju, zapravo, riječ o dva takva agregata, koja su uz to temeljito modificirana i opremljena turbopunjačima kako bi se istisnulo više od 1.000 KS pri 9.000 o/min. Hoće li to biti dovoljno? Previše je u tome varijabli i teško je reći, ali ionako nećemo trebati predugo čekati na odgovor. Već u drugoj polovici kolovoza bi konačno trebali doznati koliko doista vrijedi ta kombinacija dokazano ludog čovjeka i spektakularno prekrasnog „karbonskog metka“ dugačkog skoro 8 metara.

GuyMartin TriumphRekord

fbmp ytmp imp