Motosport

Predstavljen je Indian FTR750 za flat-track utrke

ds 02 ind ft track 0078 uvodna

Indian je iskopao ratnu sjekiru i napao Harley-Davidson. Sve je „američki“, osim motocikla razvijenog u Europi.

Otkako ih je prije nekoliko godina Polaris osovio na noge, u Indianu pucaju iz svih oružja po Harley-Davidsonu. Iako se brojem modela i prodanim primjercima još uvijek ne mogu uspoređivati sa svojim vječitim rivalom, činjenica je da im prodaja kontinuirano i značajno raste, te tako otimaju komadiće kolača Harley-Davidsonu, koji u posljednje vrijeme bilježi lagani pad prodaje, posebno na njima najvažnijem američkom tržištu.

Strategija Indiana, odnosno Polarisa, se svodi na to da napadaju Harley-Davidsonu gdje god stignu, a sada se ta borba preselila i izvan prodajnih salona, na sportska borilišta. Naime, ne može biti baš slučajno da u svibnju Harley-Davidson predstavi XG750R, svoj prvi potpuno novi flat-track motocikl nakon čak 44 godine, a da već u kolovozu Indian izbaci FTR750. U prilog tome ide i činjenica da su s razvojem FTR-a započeli tek početkom ove godine, i to nakon što eonima nisu bili u toj tipično američkog grani motosporta, osvojivši posljednje Grand National prvenstvo još tamo 1953. godine.

Dakle, Indian FTR750 je namijenjen jurnjavi zemljanim američkim ovalima, a iako na njemu nalazimo i oznaku Scout, s tim serijskim modelom dijeli samo neke dijelove V2 agregata. U stvarnosti je natjecateljsko agregat potpuno nov i razvijen u Polarisovoj švicarskoj filijali Swiss-Auto, te bi, navodno, mogao razvijati nekih 110 KS, što je vjerojatno i više nego što arhaične gume mogu prenijeti na prašnjavu podlogu.

Za razliku od Scouta i ostalih cestovnih Indiana s aluminijskim okvirima, FTR 750 ima čeličnu konstrukciju, a sve je lijepo zaokruženo karbonskim oplatama. Još nije objavljeno kada će FTR750 imati natjecateljsku premijeru, no zasigurno im neće biti lako boriti se s
perspektivnim Harley-Davidsonom XG750R, kao i još uvijek brzim XR-om 750, te hordom flat-track motocikala pokretanih modificiranim agregatima iz Kawasakijeve serije ER-6.

Indian je FTR750 predstavio na poznatom američkom Sturgis, pri čemu će sama prezentacija ostati zauvijek zapamćena po tome što je poznati Roland Sands sletio s bine u publiku, srećom bez težih posljedica za nekolicinu ozlijeđenih.

ds 02 ind ft track 0164

fbmp ytmp imp