Motosport

MotoGP: Vinales s Yamahom najbrži i na testu u Kataru

0DHSWST8BPJW9QBJCYMG 1

Vinales je i u Kataru bio najbrži, no Dovizioso, Pedrosa i Lorenzo su mu bili blizu.

Nakon Valencije, Sepanga i Phillip Islanda, Vinales je bio najbrži i na testiranjima u Losailu. To sad više nikog ne čudi i tu leži jedan dio razloga što pod svjetlima reflektora u Kataru vozač Yamahe možda i nije bio najveća zvijezda. Drugi dio razloga leži u tome što je, čak i ako je Ducati tek nakratko isprobao to rješenje, bilo nemoguće previdjeti čudnovati nos Desmosedicija s golemim integriranim spojlerima. Nove oplate je razotkrila i Honda, a fotografije i više detalja o tim novim aerodinamičkim rješenjima potražite OVDJE.

Kad su vremena krugova u pitanju, Maverick Vinales je ponovo pokazao da nije samo najbrži, nego da ima i najbolji tempo na kojoj god da se stazi pojavio. A ne treba zaboraviti da je staza u Kataru, gdje su se održala posljednja predsezonska testiranja, ujedno i prva stanica prvenstva, što znači da bi Vinales lako mogao već u svojoj prvoj utrci s Yamahom ostvariti i prvu pobjedu (drugu u MotoGP karijeri).

S druge strane, Dovizioso je imao samo 7 stotinki sekunde sporije vrijeme po krugu, a simulacija utrke je pokazala da može biti iznimno brz i na duže staze. Doduše, tu treba uzeti u obzir da katarska staza odgovara Ducatiju, baš kao i Lorenzu, koji je tako bio 4. najbrži, odnosno manje od 19 stotinki sekunde sporiji od Vinalesa, što mu je daleko najbolji rezultat otkad je prešao na talijansku marku.

Između dvojice vozača Ducatija ugurao se Pedrosa s Hondom, koji je mogao biti itekako zadovoljan s testiranjima, za razliku od kolege Marqueza, koji je skupio popriličan broj padova i završio kao tek 11. najbrži. No, Marquez tvrdi da nije previše zabrinut i da smatra kako je trenutno samo Vinales brži od njega. S druge strane, Rossi djeluje poprilično zabrinut nakon što se u predsezoni nikako nije uspio naviknuti na novu Yamahu M1, a da još uvijek luta po pitanju optimalnog setupa pokazuje i to što je jedan od rijetkih vozača koji trećeg dana nisu uspjeli napredovati. Štoviše, nije odradio ni uobičajenu simulaciju utrke, uvjeren da je prespor i da ionako ne može dovesti motocikl i gume do limita. No, Rossi je stari lisac, koji zna okrenuti pilu naopako, a uz to je i uvijek konkurentniji u utrci nego na treninzima.

Zabrinut je i Iannone, koji je u Maleziji sa Suzukijem bio drugi najbrži, da bi onda potonuo u poretku na testiranjima u Australiji, pa i sada u Kataru, ostvarivši 13. najbrže vrijeme. Njegov prethodnik u momčadi Suzukija, Aleix Espargaro je bio za jedno mjesto bolji, što je rezultat koji djeluje ohrabrujuće za Apriliju, posebno ako uzmemo u obzir da je na ovakvom dugačkom krugu bio unutar 8 desetinki za Vinalesom. Vozači KTM-a su ponovo bili na dnu poretka i sad je već jasno da će svaki eventualno osvojen bod u prvom dijelu sezone biti velik kao kuća.

Od onih koji su (još jednom) ugodno iznenadili svakako treba spomenuti već praktično otpisanog Bautistu, koji je bio 5. najbrži i tako pokazao da mu prošlogodišnji Ducati odlično leži. Isto čini se vrijedi i za Reddinga koji je bio 7. najbrži, a odmah iza njega je rookie Folger, koji doista juri na prošlogodišnjoj Yamahi. Da bi za Tech 3 Yamahu ova sezona mogla biti plodonosnija od očekivanja potvrđuje i deseto najbrže vrijeme Moto2 prvaka Cluzela.

Iako će neke od momčadi u cijelu priču ugurati i još koji dan privatnih testiranja, predsezona je službeno gotova. Inženjeri će analizirati podatke i pokušati osmisliti neka poboljšanja, no za neke dramatične promjene više nema vremena budući je već 26. ožujka na rasporedu prva utrka sezone u Kataru. Do onda svi proizvođači, osim Aprilije i KTM-a, moraju zaplombirati agregate koje će koristiti tijekom sezone, te barem jedan od dva oklopa koje smiju izmjenjivati u istom periodu. Ovo potonje bi moglo biti posebno zanimljivo.

MotoGP test Katar17

fbmp ytmp imp