Motosport

Oboren dosadašnji rekord od 343 km/h na stražnjem kotaču

Rekord wheelie 2017

Da se razumijemo, 343 km/h je bio dosadašnji rekord. Ova turbo Hayabusa glisira još brže od toga.

U Velikoj Britaniji je održano 12. Svjetsko prvenstvo u vožnji na stražnjem kotaču. Pravila su jednostavna: natjecatelji moraju voziti cijeli kilometar na stražnjem kotaču i to moraju činiti jako brzo, jer pobjeđuje onaj kojem se izmjeri najveća izlazna brzina na kraju tog kilometra.

Dosad je rekorder bio Egbert van Popta koji je prošle godine nakon kilometra vožnje na stražnjem kotaču jurio nevjerojatnih 343 km/h. No već ove godine je njegov rekord izbrisao Ted Brady koji je propeo svoj posebno pripremljen motocikl Suzuki Hayabusa s turbopunjačom i cirka 540 KS te na stražnjem kotaču postigao 350 km/h. Točnije 350,59 km/h.

Ako mislite da je to nevjerojatan podatak, što kažete na to što je ranije ove godine japanski akrobat Masaru Abe na stražnjem kotaču odvezao 500 km u komadu na ovalnoj stazi. No, za razliku od Bradyja, Abe nije mogao juriti s obzirom na to da je rekord izveo na Yamahinom skuteru Jog. Znamo da je, kako bi mogao izdržati, na stražnjem kotaču jeo i pio, ne želimo samo znati kako je vršio nuždu.

fbmp ytmp imp