Motosport

MotoGP: „Električno“ Moto-e prvenstvo kreće 2019.

 

Moto e Energica 1

Moto-e prvenstvo ipak kreće od 2019. i to s Energica Evo električnim motociklima i Michelin gumama.

Već se neko vrijeme zna da FIM i Dorna u sklopu probranih utrka MotoGP prvenstva žele ustoličiti i novu Moto-e klasu. No, još je donedavno bilo sasvim neizvjesno hoće li baš sve stići pripremiti već za 2019. godinu, kako su planirali. Čini se da ipak hoće.

To natjecanje nije zamišljeno kao svjetsko prvenstvo, niti kao zamjena za bilo koju od postojećih klasa, nego kao svjetski kup u kojem će, barem prvih nekoliko godina, svi nastupati na istim električnim motociklima, kako bi se smanjili troškovi, ali i same utrke učinile napetijima. U planu je bilo da cijela priča krene sa dvadesetak motocikala, koji bi bili stavljeni na raspolaganje uglavnom Moto2 momčadima, a ostaje za vidjeti hoće li se odmah ostvariti ideja da se baterije pune na licu mjesta isključivo iz obnovljivih izvora energije. Naime, to je i logistički i infrastrukturni problem.

U igri je bilo nekoliko proizvođača motocikala, kao što su američki Lighting i belgijski Sarolea, šaputalo se čak i o KTM-u, no na kraju je službeno objavljeno da će se koristiti Ego modeli talijanske tvrtke Energica. Vjerojatno je presudilo to što je Ego već gotov i provjereni serijski proizvod, kojeg Energica može proizvesti u dovoljnim količinama.

Početna ideja je bila da Moto-e motocikli po vremenima kruga budu negdje između Moto3 i Moto2 motocikala. Cestovni Ego ubrzava do 100 km/h za manje od 3 sekunde i ima ograničenu maksimalnu brzinu od 240 km/h, što bi moglo biti taman dovoljno da prestigne Moto3 motocikle. No, na razini cijelog kruga će ga ipak kočiti pozamašna težina, koja u cestovnom izdanju iznosi čak 248 kg što je i više nego dvostruka težina Moto3 motocikla.

Jasno, natjecateljska verzija modela Ego će biti olakšana, pri čemu djeluje primamljivo da se odbaci jedan dio baterija te se tako uštedi na težini, ali i cijeni. Serijski Ego ima baterije kapaciteta 11,7 kWh, što je u sasvim laganoj vožnji dostatno za skoro 200 km, dok bi Moto-e utrke mogle trajati kakvih desetak krugova, odnosno pedesetak žestokih kilometara. U svakom slučaju, žele li „gluhonijeme“ Moto-e utrke učiniti privlačnim one moraju biti i borbene do posljednjeg metra, a to znači da organizatori ne smiju previše škrtariti na baterijama. Jer nikoga ne zanima koji vozač najbolje štedi struju.

Objavljeno je i da će Michelin biti dobavljač guma, a zanimljivo je da je još nakon posljednje utrke MotoGP sezone direktorom Moto-e klase proglašen Nicolas Goubert, dosadašnji tehnički direktor Michelin Racinga. Goubert tvrdi da mu je nakon povratka Michelina kao ekskluzivnog dobavljača MotoGP klase nedostajalo konkurenata i izazova, pa je odlučio promijeniti karijeru. I ovdje Energica neće imati konkurencije, no Goubert bi vjerojatno trebao pripremiti teren da se nakon nekoliko godina Moto-e klasa otvori i za druge zainteresirane proizvođače, pa se onda „elektrika“ možda postupno počne uvoditi i u postojeće klase MotoGP prvenstva. Ne brinite, takvo što je još jako, jako daleko... Čak i ako je svakim danom mrvicu bliže i bliže.

Moto e Energica 2

fbmp ytmp imp