Motosport

MotoGP: MV Agusta ulazi u Moto2 prvenstvo?

MV Agusta Moto2

Ako može KTM, želi i Castiglioni. U MV Agusti planiraju razviti Moto2 motocikl oko Triumphovog trocilindričnog agregata. No, postoji i jeftiniji prečac.

Njegov otac je skoro izgubio cijelo poslovno carstvo kad je s Cagivom vehementno trošio novac u klasi GP 500. Sad kad je, ubrizgavanjem ruskog kapitala, možda spasio MV Agustu od tko zna koje propasti, Giovani Castiglioni je odmah počeo maštati o povratku u svjetsko GP prvenstvo. Doduše, ne u klasu MotoGP, to bio preveliki zalogaj, nego u Moto2 kategoriju.

Naime, od 2019. će se u Moto2 klasi koristiti Triumphovi trocilindrični agregati, a Castiglioni se pouzdaje u to što u MV Agusti imaju iskustva s konstruiranjem natjecateljskog motocikla oko redno postavljena tri cilindra. Štoviše, i sami se s trocilindričnim modelom F3 675 godinama natječu u klasi Supersport.

No, ako se ti planovi ostvare, hoće li to uopće biti prava MV Agusta ili možda samo preimenovani Suter motocikl? Vjerojatnije je ovo drugo.

Naime, švicarski konstruktor Suter je nedavno objavio da se povlači iz Moto2 prvenstva, da bi ubrzo potom iz momčad Forward poručili da oni prelaze na Suter. Preokret je vjerojatno nastao zbog toga što Giovanni Cuzari, vlasnik momčadi, nije podmirio dugove prema Kalexu, s kojim su trebali nastaviti suradnju, ali to je već mala digresija. Važnije od toga je da bi novi vozači Forwarda, Eric Granado i Stefano Manzi, trebali pomoći Suteru oko razvoja i testiranja novog Moto2 motocikla konstruiranog oko Triumphovog agregata.

E sad, MV Agusta s momčadi Forward ima iskustva u Superbike prvenstvu. Osim toga, prošle sezone su se pojavila šuškanja kako će se momčad Forward već u 2018. natjecati s motociklima koji bi nosili naljepnice MV Aguste. Pritom je nekako ispod radara prošlo to da su se dva Kalexova motocikla u kišnoj Moto2 utrci u Misanu umjesto u uobičajenim bojama momčadi Forward pojavila u crveno-srebrnim oklopima, sa žutim natjecateljskim brojem. Pogledajte na gornjoj fotografiji motocikl s brojem 7, kakvim je samo te nedjelje upravljao Lorenzo Baldassarri, i recite da to nisu koloriti u kojima su MV Agusta i Agostini svojedobno dominirali klasama 500 i 350.

Po tom bi principu MV Agusta doista mogla ući u Moto2 prvenstvo već 2018. No, realnije je da se takvo što dogodi 2019. Sve ako Castiglioni i nema stvarnu namjeru razvijati Moto2 motocikli, njegov bi ruski partner u ime MV Aguste mogao transferirati novac u momčad Forward, koja bi onda time plaćala Suterove motocikle i na njih lijepila naljepnice MV Aguste. Svi sretni i zadovoljni.

fbmp ytmp imp