Motosport

TT Isle of Man intervju: Ian Hutchinson

IAN HUTCHINSON ACTION

Nakon još jedne teške ozlijede noge, Ian Hutchinson se samo želi vratiti na motocikl. I pobijediti!

Ian Hutchinson iza sebe ima 16 TT pobjeda, a 2012. je postao prvi čovjek koji je u dva tjedna utrkivanja na Isle of Manu uspio ubilježiti čak pet pobjeda. No, samo nekoliko mjeseci kasnije ga na je Silverstoneu udario drugi vozač nakon čega su njegova lijeva noga i gležanj podvrgnuti nizu od skoro 30 operacija. Hutchinson se vratio i ostvario još 8 pobjeda, no prošle godine je na TT-u pri nekih 210 km/h pukla prednja guma na njegovu BMW-u, pri čemu je ponovo teško ozlijedio istu nogu i nakon novih operacija dobio vanjske fiksatore. Malo nakon davanja ovog intervjua, kojeg prenosimo ljubaznošću Monster Energyja, Ian Hutchinson je skinuo te fiksatore i uspješno odradio prva testiranja uoči ovogodišnjih TT utrka.

Kako se osjećaš?

Osjećam se dobro, samo sam zaglavio sa onim što imam - sa zacementiranom nogom. Svi dijelovi koji su bili slomljeni sada su zacijelili, ali morao sam ostaviti gips na nozi zbog povrede zgloba i to je dio koji mi oduzima vrijeme. Ovo je drugi put da imam lom kosti na istom dijelu noge, tako da je zbog toga oporavak malo sporiji. Radio sam redovite rendgen snimke noge, kako bih pratio napredak, ali mislim da sad moram biti strpljiv i držati nogu fiksiranu što je duže moguće. Još uvijek se nadam da ću se moći utrkivati i činim sve što mogu da se pripremim na vrijeme.

Jesi li zaista odlučan u tome da ne dozvoliš da te TT savlada?

Ne bih to tako nazvao. Nakon prve ozljede sam puno toga stavio na kocku da dođem do točke na kojoj sam bio – sposoban pobijediti - i nisam osjećao da mi samo utrkivanje vraća dovoljno da se opravdava taj moj napor. Morao sam se vratiti i pobijediti! U ovom trenutku mogu biti zadovoljan s osvojenih 16 TT pobjeda, ali znam da još uvijek mogu više. Vodio sam onog dana kada se to dogodilo u Senior utrci prošle godine, tako da znam da su te pobjede negdje u meni. Samo želim nastaviti pokušavati sve dok ne dođem do toga.

Kako izgleda tvoj raspored dnevnih treninga?

Očigledno da je malo ograničen, ali mogu voziti bicikl, bilo u teretani ili na otvorenom, a mogu koristiti i stroj za veslanje. Nastojim raditi i čučnjeve s utezima. Sve to kako bih mogao nositi punu težinu na nogama, jer se nisam mogao osloniti punom težinom na nogu sedam mjeseci, tako da su mi oslabili mišići u nogama.

Da li je prelazak na Hondu bio lagan izbor?

Kada su mu prvi put dali tu ponudi, bilo je već kasno tog dana i nije mi se to činilo kao opcija. Rekli su mi na početku da, ako ne za 2018. godinu, možda bismo mogli napraviti nešto zajedno 2019. Zaista sam cijenio cijeli njihov pristup. Dali su mi vremena da razmislim i vratili su se nakon nekoliko dana. Što sam više razmišljao o tome, više sam shvaćao da je to nešto što sam htio napraviti. To nije bila neposredna odluka, ali kada sam se odlučio, bio sam zadovoljan izborom.

Što je s testiranjima?

Neću puno testirati. Nadam se da ću voziti North West 200, a tamo - ovisno o vremenu – možete puno voziti. I to velikim brzinama i na cesti, a baš to je ono što mi treba. Nadam se da ću nakon toga moći odraditi i tjedan s testiranjima na Isle of Manu, i tu napredovati prije nego počnu utrke.

Kakvim bi rezultatom na ovogodišnjem TT-u bi bio zadovoljan?

Dok ovako sjedim, s vanjskim fiksatorom na nogom, sa štakama, a samo mjesec dana prije TT utrka, teško je nešto predvidjeti. Sada samo radim na tome da dignem formu i da budem u stanju utrkivati se. Nakon svega što sam prošao do sada, znam da mogu opet da doći u stanje u kojemu mogu pobjeđivati, ali za sada mi je samo cilj vratiti se na motocikl.

Dodatne fotografije pogledajte u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp