Motosport

TT 2018: Superbike, Snaefell i McGuinness koji nedostaje

 

NW200 Dunlop03

Čekanje je gotovo i spektakl je ponovno počeo. Isle of Man TT utrke za 2018. pokreće i Monster Energy, čijom ljubaznošću vam i prenosimo ovaj tekst.

Sljedeća dva tjedna će vozači davati pun gas i suprotstaviti se ozloglašenoj planini Snaefell u pokušaju da uđu u povijest motosporta. Niste čuli za to? Definitivno ste trebali. Razmislite o "stazi" od 60,72 km, koja se sastoji isključivo od privremeno zatvorenih javnih prometnica. Bez šljunčanih izletnih zona, bez zaštitne ograde, bez druge šanse. Umjesto toga tu su kameni zidovi, ulična rasvjeta i uske avenije koje su prilagođene vožnji do škole pri 30 km/h, a ne Superbike motociklima koji postižu 320km/h. Sve to na otoku usred Irskog mora. Tvornički motocikli protiv privatnika u borbi za pobjedu na ultimativnoj uličnoj utrci.

Događanje je u podijeljeno na treninge i natjecateljski tjedan. Ovaj potonji započinje 2. lipnja, kada se vozi 6 krugova RST Superbike trke. U istinskom TT stilu, ta velika utrka pri otvaranju biti će zasjenjena samo još važnijom finalnom utrkom - Pokerstars Senior TT. A između toga će biti gomila akcije. Voze se utrke u pet odvojenih klasa; Superbike, Supersport, Superstock, Lightweight Supertwins i električna klasa TT Zero.

Međutim, 2018. je dosta turbulentna godina za TT; najuspješniji živući vozač, John McGuinness, nažalost, ponovo neće voziti zbog ozljede. Dosad je pobijedio u 23 utrke, s time da je i prošle godine bio prisiljen odustati nakon pada na utrci Northwest 200. Zbog greške na ECU-u njegove Honda Fireblade, i gubitka kontrole nad gasom, McGuinness je bio zbačen s motocikla pri više od 120 km/h.

Popis ozljeda bio je opsežan. Složeni prijelom donjeg dijela desne noge, četiri polomljena pršljena i tri slomljena rebra. McGuinness je morao nositi vanjski fiksator na desnoj nozi kako bi olakšao ponovni rast kosti. Njegov povratak na utrku TT 2018 bio je izuzetno blizu, imao je u džepu ugovorom s Nortonom, međutim novi prijelom u oslabljenoj nozi je srušio nade za „Morcambe Missilea“.

"Živcira me jer sam bio tako blizu cilja, otprilike tjedan ili dva daleko od toga da budem spreman. Da je TT par tjedana kasnije to bi bila druga priča ", objasnio je McGuinness. „Noga je ponovno pukla na mjestu prvoga prijeloma.“

"U početku kada su stavili fiksator, nije srastala kost, nego sam usput polomio originalnu frakturu i tako držao deset mjeseci. Kirurzi se nikada nisu zabrinuli oko toga, ali jesu zabrinuti oko vrha kosti koju regeneriraju, pa su ponovno razbili kost na vrhu i onda je vratili nazad tako što su ju istezali 1mm dnevno.

"Imao sam magnetnu rezonancu, TT skeniranje, sve to na originalnom prijelomu u studenom i rekli su da je to u redu. Kad sam se oslobodio fiksatora lagano sam hodao i potom se u potpunosti oslanjao na nogu punom težinom, a nakon šest dana na odmoru, iz nekog razloga, opet se desio prijelom na istom mjestu. Nije potpuni prijelom, samo minimalno naprsnuće na prednjoj strani. Kirurg je rekao da ne razumije zašto se to dogodilo i da se to dogodilo samo dva puta u 16 godina!

"Imam nekoliko usputnih poslića, malo posla sa [Michael] Dunlopom, i sasvim malo sa Nortonom, a također ću raditi neke stvari za Isle Of Man. Ne smeta mi sve to, ali još uvijek želim uživati, ići u Peel i jesti sladoled sa svojom obitelji i prijateljima. Uvijek sam to radio i uvijek ću to raditi, samo što ću ovog puta biti malo opušteniji! Imam posla sa Nortonom, pa ću bez sumnje biti zauzet i u kaosu, ali ja to apsolutno volim, tako da nemam pritužbi."

Agonija čekanja i iscjeljenja je nešto sa čim je dobro upoznat i njegov konkurent Ian Hutchinson, koji ima 16 pobjeda na TT-u. Kao četvrti na listi pobjednika TT-a, te jedini vozač koji je ikada osvojio pet TT trka u jednom tjednu, Hutchinsona su također pratile povrede u velikome dijelu karijere.

38-godišnjak se borio s ponovljenim povredama i slomljenim kostima uz nevjerojatnu odlučnost, a u posljednjih sedam godina je imao četiri puta fiksatore na svojoj lijevoj nozi. McGuinness je nedavno prošao isti proces.

"Uspjeh donosi novi uspjeh, a kad ga imate, to je jedini razlog zbog kojeg se nastavljate natjecati. Isto vrijedi i za moje ozljede na neki način ", rekao nam je Hutchi. "Jedini razlog da se vratite na utrke poslije nesreća je da opet pobijedite. To se ne razlikuje ovaj puta od 2010. godine, stvarno ne gledam na ozljedu kao na prepreku, već samo nešto na čemu moram raditi i učiniti da dođem do uspjeha."

Hutchinson se također vraća na Isle of Man sa osvježenjem u paddocku. Nakon što je prešao iz BMW Tyco momčadi s kojom se utrkivao od 2016. godine, uzjahat će tvornički pripremljenu Hondu CBR1000RR Fireblade SP2.

"Zaista se veselim startu sa Honda Racingom; to je novi izazov i novi početak za mene ", nastavio je Hutchi. "Prije deset godina sam se vozio sa ovim timom, a 2009./2010. sam vozio za momčad Padgetts Honda i tada sam u tjedan dana dohvatio pet TT pobjeda u tjednu, tako da jako dobro poznajem Fireblade. Honda ima puno iskustva na TT-u."

Usprkos tome što se tek oporavio od ozljeda, Hutchi će morati voziti najbolje moguće. Kralj cestovnih trka, Michael Dunlop će bez sumnje biti u ozbiljnoj formi i sigurno će se dati u potjeru za pobjedama – do sada ima 15 pobjeda i 19 podija.

Ovaj vozač iz Sjeverne Irske se utrkuje u četiri od pet klasa i vraća se na Isle of Man nakon pobjede na seniorskom TT-u 2017. Kao čovjek koji ne priča mnogo, sadašnji rekorder u ostvarenoj brzini kruga (prosjek od 133.962mph, odnosno 215,6 km/h) i netko tko više voli da njegova vožnja govori umjesto njega, Dunlop nam je jednostavno objavio svoje ambicije za TT 2018: "Ja nisam na TT natjecanju da bih osvojio drugo mjesto, to je mjesto za prvog gubitnika - ja sam odlučan u naumu da odradim svoj posao i osvojim pobjedu za sebe i momčad Tyco."

Ukoliko želite saznati više o svemu tome, kliknite na https://www.iomtt.com/, a uvijek atraktivne akcijske fotografije pogledajte u donjoj galeriji

fbmp ytmp imp