Motosport

SBK: Rea i dalje obara rekorde

R12 Argentina WorldSBK 2018 Saturday Rea DSC8452

Nakon što je titulu prvaka strpao u džep, Rea je u Argentini odnio još dvije pobjede i tako oborio novi rekord.

Svjetsko SBK prvenstvo konačno je sletjelo i u Južnu Ameriku, odnosno na novu argentinsku stazu San Juan Villicum, koja je i pretposljednja stanica u ovogodišnjem kalendaru. Pritom nimalo ne iznenađuje da se na novoj stazi najbolje snašao Rea s Kawasakijem, ali impresionira lakoća kojom je došao do pobjede. Naime, ciljem je prošao čak 9 sekundi prije Melandrija s Ducatijem, dok je u borbi za treće mjesto Razgatlioglu na privatnom Kawasakiju bio bolji od Fores na privatnom Ducatiju, ali i Lavertyja na Apriliji i Sykesa na drugom tvorničkom Kawasakiju.

Nakon što je već ranije osigurao četvrti uzastopni naslov za sebe, Rea je tom subotnjom pobjedom potvrdio i četvrti uzastopni naslov za Kawasaki u poretku konstruktora, ali ni to mu nije bilo dovoljno. Loše je krenuo u nedjeljnu utrku, no Rea se brzo probijao kroz poredak, a onda vodećem Foresu otkidao otprilike sekundu prednosti po krugu. U osmom krugu se probio ispred njega, a iako mu je Fores ubrzo uzvratio istom mjerom, Rea se vratio u vodstvo i odjurio do desete uzastopne pobjede. Time je Rea oborio još jedan rekord, onaj kojeg su dosad držali Colin Edwards i Neil Hodgson s devet pobjeda u neprekinutom nizu. Fores je ciljem prošao kao drugi, tri sekunde iza pobjednika, ali je sa svojim privatnim Ducatijem bio bolji od trećeplasiranog Melandrija i četvrtog Daviesa na tvorničkim strojevima.

U klasi Supersport još ništa nije riješeno, ali je krug potencijalnih prvaka ipak sveden samo na vodeći dvojac u ukupnom poretku. U Argentini se taj dvojac izravno borio za pobjedu do posljednjeg trena, pri čemu je Cluzel prošao ciljem samo četvrt sekunde ispred Cortesea, dok je Mahias završio kao treći s nepune 4 sekunde zaostatka. Cluzel se petom pobjedom u sezoni primakao na samo 6 bodova Corteseu, što će reći da mu je titula nadohvat ruke, no u Kataru mu možda ni pobjeda neće biti dovoljna. Naime, Cortese bi osigurao naslov i osvajanjem drugog mjesta u posljednjoj utrci sezone.

TRENUTNI POREDAK:

SUPERBIKE:
1. J. Rea – Kawasaki – 520 bodova
2. C. Davies – Ducati – 348
3. M. Vd Mark – Yamaha – 324
4. T. Sykes – Kawasaki – 294
5. M. Melandri – Ducati – 286
6. A. Lowes – Yamaha – 232
7. X. Fores – Ducati – 227
8. T. Razgatlioglu – Kawasaki – 145
9. E. Laverty – Aprilia – 145
10. L. Savadori – Aprilia – 133

SUPERSPORT:
1. S. Cortese – Yamaha – 189 bodova
2. J. Cluzel – Yamaha – 183
3. R. Krummenacher – Yamaha – 150
4. L. Mahias – Yamaha – 135
5. F. Caricasulo – Yamaha – 132

fbmp ytmp imp