Motosport

Toby Price postao svjetski rally prvak

253560 Toby.Price Red Bull KTM Factory Racing Rally du Maroc 2018 113

Pobjedom na završnom reliju u Maroku, Price je s KTM-om preoteo naslov Quintanilli na Husqvarni.

Čileanac Pablo Quintanilla je došao u Maroko kao vodeći u ukupnom poretku, ali bilo je jasno da će prošlogodišnji prvak morati odraditi vrhunski posao ako kani obraniti naslov. Naime, za vrat mu je puhao Toby Price, koji se polako vraćao u onu vozačku formu s kojom je senzacionalno pobijedio na reliju Dakar 2016. Iduće godine se na reliju Dakar teško ozlijedio, nakon čega je uslijedio dugački oporavak, tako da je i ovog siječnja nastupio tek napola zaliječen, a svejedno je osvojio treće mjesto.

Pritom treba napomenuti kako ne samo da se reli Dakar uopće ne broji za svjetsko prvenstvo, nego je to cross-country svjetsko prvenstvo, zapravo, samo cjelogodišnja priprema za reli Dakar.

Quintanilla je s Husqvarnom sjajno krenuo u obranu naslova, pobjedom na reliju Abu Dhabi, na kojem je Price bio tek 7. Na južnoameričkoj turneji su slavili vozači Honde, Benavides u Čileu, a Goncalves u Argentini, dok je Price tu bio dva puta drugi, a Quintanilla dva puta treći. Tako se uoči završnog obračuna na Rally du Maroc prednost Quintanille istopila na 8 bodova. U kombinaciji su bila i dva pobjednika iz redova Honde, no Benavides se u Maroku teško ozlijedio, dok je Goncalves također pao na trećoj etapi i nakon toga vozio opreznije.

Iako je u reliju ponekad bolje taktizirati, Price je u Maroku odmah krenuo žestoko, pobijedivši na prologu, a onda i na još dvije od ukupno pet etapa. To mu je bilo dovoljno za pobjedu, dok mu je na putu osvajanja naslova pomogao timski kolega, i pobjednik ovogodišnjeg relija Dakar, Matthias Walkner. Osim toga, na podij se uspio progurati i sve brži Ricky Brabec na Hondi, pa je tako Quintanilla bio tek 4. i ostao 6 bodova kratak za obranu naslova.

Ako je suditi po reliju Maroko, tridesetjednogodišnji Toby Price je ponovo u sjajnoj formi, a to samo znači će na nadolazećem reliju Dakar konkurentima biti još teže prekinuti dominaciju KTM-a.

Rally du Maroc

1. Toby Price (AUS) – KTM – 16h:08min:37sek
2. Matthias Walkner (AUT) – KTM - +7:32
3. Ricky Brabec (USA) - Honda - +16:35
4. Pablo Quintanilla (CHI) - Husqvarna - +34:52
5. Paulo Goncalves (PRT) – Honda - +48:14

KONAČAN POREDAK:

1. Toby Price (AUS), KTM, 91 points
2. Pablo Quintanilla (CHL), Husqvarna, 85pts
3. Matthias Walkner (AUT), KTM, 75pts
4. Paulo Goncalves (POR), Honda, 70pts
5. Kevin Benavides (ARG), Honda, 56pts

Foto: Rally Zone

253773 Toby.Price Red Bull KTM Factory Racing Rally du Maroc 2018 162

 

fbmp ytmp imp