Motosport

SBK: Marco Melandri odlazi u mirovinu

vby6te6y2qv8avz3pjan

Nakon čak 22 sezone u raznim klasama svjetskog prvenstva, Melandri krajem godine ide u mirovinu. No, mogao bi se još i vratiti.

Marco Melandri je iskoristio tek nekoliko slobodnih dana između Superbike utrka u Doningtonu i Lagana Seci da objavi svoju odluku o prekidu karijere. Ona ne stupa na snagu odmah, nego na kraju ove Superbike sezone, što znači da je pred njim još 5 natjecateljskih vikenda.

Talijan tvrdi da želi više vremena provoditi sa svojom kćerkom, ali i da je odlučio otići u trenutku dok još ima dobre rezultate. Doduše, iako je bio na podiju u Phillip Islandu i Jerezu, njegovi rezultati ove sezone nisu baš nešto sjajni, te za upravljačem GRT Yamahe trenutno drži deveto mjesto u ukupnom poretku. Uz to se i dosta vozača u posljednje vrijeme žalilo na njegovu bezobzirnu vožnju.

Marco Melandri je debitirao u svjetskom prvenstvu još 1997. godine u klasi 125, da bi 1998. odvozio svoju prvu sezonu, a već 1999. postao i viceprvak. Iduće godine prelazi u klasu 250 i tu 2002. s Aprilijom osvaja, pokazat će se, jedinu titulu svjetskog prvaka. Od 2003. je u MotoGP-u, a već 2005. i tu postaje viceprvak s Gresini Hondom. Solidan je i iduće godine, nakon čega počinje stagnirati u karijeri. 2008. potpisuje ugovor s Ducatijem, kojeg nakon samo jedne sezone sporazumno raskidaju, pa potpisuje za Kawasaki koji odmah potom donosi odluku o povlačenju iz prvenstva. Tu uskače Dorna i prisiljava Kawasaki da osigura motocikl za Melandrija u brzo sklopljenoj momčadi Hayate Racing.

250 2001 Melandri 02

2011. odlazi u Superbike prvenstvo i tu u prvoj sezoni s Yamahom postaje viceprvak. No, Yamahe se povlači iz prvenstva, pa prelazi u tvorničku momčad BMW-a za koju vozi dvije sezone prije nego se i oni odluče povući. Spas nalazi u momčadi Aprilije, no oni ga 2015., protiv njegove volje, prebacuju u svoju novu MotoGP momčad. Nakon 8. utrka i nula osvojenih bodova, Melandri i Aprilija prekidaju suradnju i tu Talijan, čini se, prekida karijeru.

Ipak, nakon skoro dvije godine pauze, Melandri 2017. dobiva angažman u tvorničkoj Superbike momčadi Ducatija, pa onda nakon dvije solidne sezone biva razočaran kad za 2019. umjesto njega angažiraju Bautistu. Talijan potpisuje ugovor s novom momčadi GRT Yamaha, s kojom će očito, u 38 godini života, zaključiti svoju karijeru. Ili ipak neće? Naime, već se izjasnio da mu MotoE kup djeluje zanimljivo i da bi se možda mogao uključiti, posebno stoga jer se utrke voze kroz samo nekoliko vikenda u godini.

yr7g55kchsqbg87jfxln

fbmp ytmp imp