Motosport

Provizorni kalendar s čak 20 MotoGP utrka u 2020.

sa4awahb21gyck175enh

Ove godine se vozi 19 utrka, iduće 20. Hoće li 2021. biti 21 MotoGP utrka i tako dalje?

Ništa još nije zapisano u kamenu, jer Dorna je objavila samo provizorni kalendar, ali 2020. godine bi se trebalo voziti čak 20 utrka. Naime, dodana je utrka za VN Finske, koja će se 12. srpnja voziti na novoj stazi KymiRing. Inače, prošli tjedan su testni MotoGP vozači odradili prve krugove na toj stazi i teško se oteti dojmu da nisu bili nimalo oduševljeni. Kao, priroda je lijepa, ali staza je u svojoj drugoj polovici previše nagužvana te se previše vremena provodi u (polu)nagibu i u prvoj brzini.

Bilo kako bilo, utrka u Finskoj je potvrđena za 2020., ali nije to jedina izmjena u kalendaru. Utrka u Taljlandu, koja se ove godine vozi početkom listopada, je za 2020. na rasporedu već 22. ožujka, odnosnu u terminu kojeg je dosad imao Superbike vikend na toj stazi. To znači da je Tajland s 15. skočio na 2. mjesto u kalendaru, i na rasporedu je dva tjedna iza utrke u Kataru, koja se vozi 8. ožujka.

Osim toga, utrke u Teksasu i Argentini su zamijenile svoja mjesta, dok je prva europska utrka, već po tradiciji, ona u Jerezu. Slijede uobičajena okupljanja u Le Mansu i Mugellu, a cijelo to vrijeme se utrke voze u pravilnom dvotjednom ritmu. No, utrka u Barceloni je samo tjedan dana nakon Mugella, a nakon jednog slobodnog vikenda slijede uzastopne utrke u Sachsenringu i Asssenu, što će reći da je utrka za VN Njemačke preseljena ispred one za VN Nizozemske. Tako se oslobodio termin za VN Finske 12. srpnja, ne bi li se maksimalizirala mogućnost da se i na dalekom i hladnom sjeveru odradi utrka po lijepom vremenu.

Nakon tri slobodna vikenda, ponovno okupljanje bi trebalo biti u Brnu, s tima da je ta utrka za VN Češke još uvijek pod znakom pitanja te je stvar daljnjih pregovora (i ispunjavanja financijskih uvjeta). Taj drugi dio sezone ostaje sličnog rasporeda kao i dosad, uz tu razliku da će se od kolovoza do studenog ipak voziti jedna utrka manje jer je Tajland preseljen na početak kalendara.

No, iako je u provizornom kalendaru 20 utrka, još nije sasvim sigurno da će ih toliko i biti. Naime, održavanje utrke u Češkoj je još uvijek stvar pregovora, budući je ugovor istekao, a s Brnom je uvijek problem s podmirivanjem financijskih obveza.

Inače, KTM je, kao prvi od proizvođača, nedavno potpisao novi ugovor s Dornom i za pretpostaviti je da na tom komadu papira stoji kako se maksimalni broj utrka s dosadašnjih 20 može povećati na 22 po sezoni. Zainteresiranih domaćina ne nedostaje. Indonezija je već u planu, a mogli bi upasti Brazil, Meksiko, Vijetnam…

 

MotoGP2020

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp