Motosport

SBK: Rea i peti put prvak

CELEBRATION

Bautista i Ducati su možda pobijedili na prvih 11 utrka, ali Rea je s Kawasakijem svejedno odnio titulu. I to dvije runde prije kraja.

Utrke u Magny Coursu su u potpunosti prošle u znaku Kawasakija. U subotu je prvi put u karijeri slavio Razgatlioglu s Pedercini Kawasakijem, koji je ubrzo potom potvrdio da će iduće godine voziti tvorničku Yamahu. Turčin je pobijedio i na nedjeljnoj sprint utrci, ali je koji sat kasnije u onoj glavnoj utrci pao već u drugom krugu i pritom srušio Bautistu. Nakon toga je bilo jasno da bi Rea s eventualnom pobjedom već u Magny Courseu, šest utrka prije kraja sezone, osvojio peti uzastopni naslov. Rea je upravo to i učinio, prošavši ciljem s manje od sekunde prednosti u odnosu na Yamahin dvojac Vd Mark i Lowes.

Tako je i službeno potvrđen jedan od najvećih preokreta u povijesti motosporta. Bautista je s novim Panigaleom V4R bio nepobjediv na prvih 11 utrka i samo bi se luđak kladio protiv njega. A onda je došao na red za vikend u Imoli, uoči kojeg je Rea dao intervju za Moto Puls te je na naše pitanje misli li da je još uvijek uopće moguće da dohvati peti naslov ove sezone vizionarski odgovorio:

„Tijekom vikenda je (Bautista) uvijek u prednosti, pobjeđuje u utrkama i s više od 5 sekundi razlike. Naravno, moramo vjerovati da još uvijek možemo pobijediti i ići korak po korak. Sezona je dugačka. Ne želimo sad razmišljati o naslovu prvaka, ali utrku po utrku možemo napredovati.“

Tako je i bilo. Nedjeljna utrka u Imoli je otkazana, ali Rea je pobijedio i u subotnjoj i u Superpole utrci, dok je Bautista bio drugi i treći. Premalo da bi mogli govoriti o preokretu, to više što u Jerezu vozač Kawasakija ponovo nije imao sjajan vikend, ali od Misana nadalje je Rea bio sve bolji i bolji, dok je Bautista hvatao silaznu putanju. A u svemu tome je dijelom kumovala i ponovo loša kadrovska politika vodstva Ducatija, pa je Bautista, umjesto rutinskog potpisivanja produžetka ugovora, počeo koketirati s Hondom. Japanci su mu očito ponudili više, pa je tako upravo uoči utrke u Magny Courseu i službeno objavljeno da Bautista iduće godine vozi Hondu. To je rezultiralo razmjenom paljbe između Ducatija i Bautiste te dodatnim raspadom sistema, ali do tog trenutka je ionako sve bilo izgubljeno.

R11 Magny Cours WorldSBK 2019 Sunday Rea GB59399 copia

Tako je Rea ostavio Fogartyja u retrovizoru i postao prvi čovjek s pet titula Superbike prvaka. I to s pet titula u nizu, što je od Agostinija naovamo usporedivo samo s Doohanovih pet uzastopnih titula u klasi 500 od 1994. do 1998. godine.

Dakako, Rea nije pritom rekorder samo po broju osvojenih naslova. On je najuspješniji Superbike vozač u praktično svim najvažnijim kategorijama, osim po tome što je s 22 „pole positiona“ na 4. mjestu. Zato već sad ima 24 pobjede više od Fogartyja, njih ukupno 83, a rekorder je i sa 162 podija u dosadašnjih 274 utrka, što znači da je na nekoj od stepenica stajao u čak 59,1% svojih nastupa. Pritom je i na 65 utrka odvozio najbrži krug, što je još jedan rekord.

No, statistika je još i impresivnija ako gledamo samo razdoblje u kojem je vozio za Kawasaki. Tako je u proteklih 5 sezona s Kawasakijem odvozio 134 utrka, a bio na podiju u njih čak 120. Dakle, u 89% nastupa. U isto to vrijeme je odnio i 68 pobjeda, što znači da je s Kawasakijem slavio u svakoj drugoj utrci. Ili da budemo precizniji, u 50,7% utrka. Usporedbe radi, Marc Marquez je u svoje 122 MotoGP utrke skupio 52 pobjede, što znači da je slavio u „samo“ 42,6% utrka.

Može li se ta dominacija nastaviti i iduće sezone? Nema razloga da se ne bi. I u slučaju Ree, i u slučaju Marqueza.

TRENUTNI POREDAK:

1. J. Rea – Kawasaki – 544 boda
2. A. Bautista – Ducati – 415
3. A. Lowes – Yamaha – 279
4. M. Vd Mark – Yamaha – 274
5. T. Razgatlioglu – Kawasaki – 260

R11 Magny Cours WorldSBK 2019 Sunday Rea GB54210 copia

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp