Motosport

MotoGP: Marquez na milimetar od naslova

rd14 aragon marquez 2019 09335

Marquez je u Aragonu bio klasa za sebe i tako se sasvim približio obrani naslova.

Znate kad je posljednji put Marc Marquez bio tako loš da je završio utrku kao tek treći? U Brnu. Ali ne ove, nego još tamo prošle godine. Istina, u međuvremenu triput nije došao do cilja, ali je na ostalih 19 utrka bio 12 puta prvi i 7 puta drugi. Kad je u takvoj formi, Marquezu je, dakako, nemoguće iščupati titulu prvaka iz ruku, pa će osvajanje šestog MotoGP naslova u svojoj sedmoj MotoGP sezoni proslaviti možda već na idućoj utrci u Tajlandu, a najkasnije na Hondinoj domaćoj stazi u Motegiju.

Nakon što je na stazama koje mu načelno ne odgovaraju bio za treptaj oka drugi na Red Bull Ringu i Silverstoneu, pa pobijedio u Misanu, Marquez je u Aragonu bio apsolutno neuhvatljiv. Uvjerljivo najbrže vrijeme vikenda je odvozio već na prvom treningu u petak i nakon toga je samo dozirao tempo. Ponovo je stisnuo gas do kraja tek na startu utrke i odmah odmaglio takvom silinom da je Jack Miller izjavio kako mu je trebao dalekozor da bi vidio Marqueza već nakon prvog kruga.

To što je prošao ciljem 4,8 sekundi ispred Doviziosa ni izbliza ne otkriva lakoću njegove dominacije. Da se zainatio njegova bi prednost bez ikakvog problema bila i dvostruko veća. Uostalom, bila je to njegova četvrta uzastopna pobjeda na ovoj stazi, koja sve više postaje njegov neprikosnoveni teritorij kao što je to već odavno slučaj s Teksasom i na Sachsenringom. Znate što je zajedničko tim stazama? Krug se vozi u lijevo, pa čovjeku bude drago što je samo 5 takvih staza u prvenstvu. Dirt track treninzi se Marquezu očito itekako isplate.

Ostali? Vinales je dugo držao drugo mjesto, ali je ostao bez gripa, baš kao i na kraju peti Quartararo i tek osmi Rossi, iako su svi uzeli tvrđu smjesu stražnje gume. Stari problem Yamahe je na Aragonu ponovo isplivao na površinu.

Probleme Vinalesa, ali i superiornu brzinu Ducatija na kilometar dugačkoj ravnici, iskoristili su Dovizioso i Miller za penjanje na preostale dvije stepenice pobjedničkog postolja. Bilo je skoro pa bolno gledati s kojom lakoćom je na toj dugačkoj ravnici Dovizioso projurio kraj Vinalesa davno prije nego su uopće aktivirali kočnice.

Osvajanjem drugog mjesta, Dovizioso je učinio najviše što je mogao kraj nedodirljivog Marqueza, ali je pritom neminovno povećao svoj zaostatak s 93 na 98 bodova. To znači da će Marquez, ako ponovo završi ispred Dovioziosa, slaviti obranu naslova već u Tajlandu, četiri utrke prije kraja.

Njegov brat Alex neće osvojiti titulu već u Tajlandu, ali je u Aragonu svakako odradio veliki korak naprijed ka osvajanju Moto2 krune. U tome mu je uvelike pomogao njegov prvi progonitelj Augusto Fernandez koji je pao u ranoj fazi utrke. Iako nije pobijedio, Alex Marquez je i trećim mjestom svoju prednost u odnosu na Fernadeza povećao na velika 42 boda. S time da se osvajanjem drugog mjesta u Aragonu na drugo mjesto u ukupnom poretku popeo Navarro, koji za Marquezom kasni 38 bodova. Najbolji je bio Binder, kojem je ovo već druga pobjeda od trenutka kad je KTM najavio da se, zbog loših rezultata, povlači iz Moto2 klase za iduću sezonu.

I dok su braća Marquez sve bliže osvajanju naslova, u klasi Moto3 se situacija dodatno zakomplicirala. Aron Canet je s KTM-om uvjerljivo slavio ispred Ogure i Foggie, dok Dalla Porta nije imao svoj dan, a onda je još kažnjen gubitkom jedne pozicije jer je u posljednjem krugu otišao preko granica staze. Tako je osvojio samo 5 bodova za 11. mjesto, pa mu se Canet ponovo približio na samo 2 boda zaostatka.

Rezultate utrka pogledajte u donjoj galeriji, uz napomenu da se utrka u Tajlandu vozi prvog vikenda u listopadu.

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 14 od 19 utrka)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 303
2. A. Dovizioso – Ducati – 202
3. A. Rins – Suzuki – 156
4. D. Petrucci – Ducati – 155
5. M. Vinales – Yamaha – 147

Moto2
1. A. Marquez – Kalex – 213
2. J. Navarro – Speed Up – 175
3. A. Fernandez – Kalex - 171
4. T. Luthi – Kalex – 169
5. B. Binder –KTM – 160

Moto3
1. L. Dalla Porta – Honda – 184
2. A. Canet – KTM – 182
3. T. Arbolino – Honda - 155
4. J. McPhee – Honda - 126
5. M. Ramirez – Honda – 123

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp