Motosport

Iker Lecuona će voziti KTM u MotoGP-u!

Iker Lecuona 2019

Tko je uopće Iker Lecuona? Hm, mnogi su se prije godinu dana isto pitali i za Quartararoa, a vidi ga sad!

Konačno je razriješen gordijski čvor kojeg je zapetljao Zarco, kad je za vrijeme MotoGP vikenda u Austriji obavijestio svoje šefove da se on iduće sezone više ne bi igrao s KTM-om. Od tog trenutka su u KTM-u potrazi za drugim tvorničkim vozačem. Njihove ponude su odbila dva Australca, prvo Jack Miller koji ostaje u Pramac Ducatiju, a onda i Remy Gardner, koji će radije ostati još jednu godinu u Moto2 klasi nego riskirati s neukrotivim KTM-om u MotoGP kategoriji.

Nakon toga su u KTM-u odlučili i prije kraja sezone raskrstiti sa Zarcoom, pa ga od Aragona naovamo mijenja njihov testni vozač Mika Kallio, koji bi itekako rado postao i tvornički vozač. No u KTM-u očito nisu zadovoljni njegovom brzinom, i zato su odlučili riskirati, te dati prednost mladosti u odnosu na iskustvo. Hej, možda se i njima posreći kao Yamahi s Quartararoom.

Pritom je već otprije poznato da će Brad Binder, koji je trenutno tvornički vozač KTM-a u Moto2 kategoriji, iduće godine voziti KTM RC16 u MotoGP-u. No, južnoafrički vozač je trebao stažirati u satelitskoj momčadi Tech3 KTM, a sad su i službeno potvrđena nagađanja da će ipak biti transferiran u tvorničku momčad Red Bull KTM-a. No, najzanimljivije od svega je da umjesto njega u satelitsku momčad Tech3 upao Iker Lecuona.

Tko je uopće Iker Lecuona? Širem puku slabo poznati, ali perspektivni Španjolac koji još nema ni 20 godina, a zbog svojih je 180 cm preskočio Moto3 motocikle i karijeru započeo u klasi Moto2. Svoje kvalitete je počeo pokazivati prošle sezone, kada je s Interwetten KTM-om bio redovito bolji od timskog kolege Sama Lowesa, te je krasno završio godinu drugim mjestom u kišnoj Valenciji.

Na zimskim testiranjima je mijenjao ozlijeđenog Jorgea Martina i tom je prilikom njegovim talentom ostao fasciniran Aki Ajo, koji vodi KTM-ove tvorničke momčadi u Moto3 i Moto2 konkurenciji. A onda je Lecuona na nedavnoj utrci u Tajlandu, dakle baš u pravi čas, došao do drugog podija u karijeri i tu se stvar zakotrljala. Odmah poslije utrke u Motegiju su se pojavile prve špekulacije, a sad je, uoči utrke u Phillip Islandu, i službeno potvrđeno da Iker Lecuona dolazi u momčad Tech 3 KTM, a u paketu s time Brad Binder napreduje u tvorničku momčad.

I dok su svi nemalo iznenađeni tim transferom, Miguel Oliviera je i neugodno iznenađen, jer smatra da bi on, a ne rookie Brad Binder, trebao biti taj koji ide iz Tech 3 KTM-a u tvorničku momčad. No, u KTM-u tvrde da su Olivieri već nakon utrke u Austrije ponudili mjesto drugog tvorničkog vozača, ali da je on izjavio kako bi radije ostao u momčadi Tech3. Tko će ga znat?

U svakom slučaju, angažmanom Lecuone za Tech 3 KTM i transferom Bindera u Red Bull KTM kompletiran je popis MotoGP vozača za iduću sezonu. Ili možda ipak nije? Naime, moramo se nakratko vratiti do Zarcoa, koji je zakuhao cijelu tu kašu za KTM, a sad bi je mogao zakuhati i za Lorenza. Dakle, Francuz će na preostale tri utrke u momčadi LCR Honda mijenjati Nakagamija, koji je otišao na operaciju ramena.

Iako se u Hondi svi kunu da nije tako, teško se oteti dojmu da su te tri utrke za Zarcoa ujedno i pripravnički staž s kojim bi mogao zaraditi mjesto u tvorničkoj momčadi Honde za 2020., na ime disponiranog i ozlijeđenog Lorenza. No, Zarco bi za takvo što doista trebao impresionirati svojim vožnjama, a itekako je upitno može li se takvo što doista dogoditi u samo tri utrke. Utoliko više što je Honda svojim karakteristikama najbliža KTM-u, a znamo kako je završila ljubavna avantura Zarcoa s „bikom“, kako prototipu RC16 tepa Pol Espargaro.

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp