Motosport

Zašto je Vinales ostao bez kočnica pri 300 km/h?

Vinales Aut

Vinales se pri 230 km/h morao baciti s motocikla, a u Brembu tvrde da si je sam kriv. Jer ih nije slušao!

Dvije utrke u Austriji donijele su i dvije doista spektakularne nesreće, a u obje je sudjelovao i Vinales. Prvi put je umalo postao kolateralna žrtva kad je Zarco srušio Morbidellija, pa su njihovi motocikli preletjeli kroz mali prostor između Vinalesa i Rossija. Tjedan kasnije je sam sudjelovao u nesreći, a mogli bi se reći da si je i sam kriv, iako će ostati upisano da se radilo o tehničkom kvaru.

Dakle, Brembo je za 2020. predstavio potpuno nova prednja MotoGP kočiona kliješta s oznakom GP4, lako prepoznatljiva po tome što imaju istaknuta rebra za hlađenje, a u njihovoj unutrašnjosti je i manje kočione tekućine. Zbog toga su otpornija na pregrijavanje, a i manje su šanse da vozač imaj onaj neugodan „spužvasti“ osjećaj na poluzi prednje kočnice. Zahvaljujući takvim kliještima, ali i drugim sitnim poboljšanima, u Brembu su uoči početka MotoGP sezone najavili da će se sila kočenja povećati čak za 10%.

Brembo GP4

Iz nekog razloga, u Yamahi se nisu odlučili koristiti ta kliješta čak ni na Red Bull Ringu, stazi koja je najzahtjevnija za kočenje jer je prva polovica kruga sačinjena od tri uzastopne ravnice na kojima se ide 300 km/h, ili i više od toga, pa koči na manje od 100 km/h. Diskovi i kliješta se tu jednostavno ne stignu ohladiti.

I tako se dogodilo da su svi vozači Yamahe, a najviše Quartararo, imali problema s kočnicama na prvoj utrci u Austriji. Nakon toga su Rossi, Quartararo i Morbidelli, po preporuci Bremba, idućeg vikenda na istoj stazi koristili ta nova GP4 kliješta. Ali ne i Vinales. Njemu se nije sviđao osjećaj koji pružaju pri kočenju.

I tu je bila prva greška Španjolca. Druga je bila u tome što se nije povukao u boks kad mu je već nakon 3 ili 4 kruga počela propadati kočnica. A znao je da ima „kriva“ kliješta i da problem s pregrijavanjem kočnica vrlo vjerojatno neće samo tako nestati na stazi Red Bull Ring, koja kočnicama jednostavno ne daje dovoljno prostora za odmor.

Vinales pad743

I onda su mu, kako je sam rekao, kočnice „eksplodirale“ na kraju startno ciljne ravnice. Alex Marquez je izjavio kako je već pri izlasku na tu ravnicu nešto odletjelo s Vinalesova motocikla, a i na jednoj snimci se na tren vidi kako se nešto crno vinulo u zrak. Inače bi pomislili da je to bio samo veliki komadić gume, no je li to možda bio komadić karbonskog diska? Jer kad se pregriju kliješta, pregriju se i pločice, a onda se i diskovi ne hlade kako treba. Ti koluti od karbona bez muke podnesu i temperature veće od 800°C, ali svejedno počnu oksidirati blizu 1000°C.

I tako je Vinales, u trenutku kad je dohvatio kakvih 300 km/h, povukao polugu kočnice i shvatio da odgovora nema. I tu je u trenutku sekunde donio odluku da se jednostavno baci s motocikla. Pritom se doista majstorski „izuo“ sa svoje Yamahe M1, što je radnja koju je započeo pri nešto više od 230 km/h, pa onda s 218 km/h, kako pokazuju podaci Alpinestara, udario u asfalt silom od 23,45g. Nakon toga je 4,8 sekundi klizao, da bi se zadnjih 1,9 sekundi počeo kotrljati. U svemu tome je samo malo natukao rame i tako, srećom, prošao bez ozljeda.

AlpVinAut2

Iz Bremba ne otkrivaju što se točno dogodilo, ali potvrđuju da je do te nesreće došlo zbog krivo odabranih komponenti kočionog sustava od strane momčadi. S druge strane, Quartararo i Rossi su odabrali preporučena GP4 kliješta, a iz njihove se međusobne gestikulacije na ulazu u boks svejedno daje naslutiti da obojica ponovo nisu bili sasvim zadovoljni kočnicama. Je li možda problem (i) u Yamahi? Ne treba isključiti ni tu mogućnost.

Za početak, Brembo isporučuje kompletnu kočionu infrastrukturu, ali dodatne usmjerivače zraka za hlađenje kliješta moraju konstruirati sami konstruktori motocikala. A taj usisnik su u Yamahi izveli s gornje strane kliješta, a ne donje kao što je to bio slučaj s ostalim momčadima.

3VinalesBinder20 RBR

Osim toga, Yamaha je na prvim utrkama već imala havarije agregata, pa su odlučili malo smanjiti broj okretaja, kako bi izbjegli probleme s ventilima i tako možda izdržali cijelu sezonu s tih 5 dozvoljenih agregata po vozaču. No, dok će se elektronika pobrinuti da kod dodavanja gasa brojevi okretaja ne uđu u crveno, vozač može kod (preranog) ubacivanja u nižu dovesti do situacije da stražnji kotač zavrti pogonski agregat malo previsoko. Na slične probleme s nekim vozačima su se prošle godine žalili u Triumphu, koji isporučuje agregat za Moto2 motocikle.

Dobar način da se to spriječi je da se klizna spojka podesi tako da lakše proklizi, što znači da se stražnji kotač prije „otkopča“ od agregata, bez dizanja okretaja u nebesa. To što je Vinales na prethodnoj utrci imao problema s proklizavanjem spojke dalo bi sugerirati da su u Yamahi krenuli baš tim putem. Naime, MotoGP vozačima spojka treba samo na startu utrke, poslije toga je ne koriste, ali ona svejedno radi (čitaj; grije se) dok proklizava kod kočenja motorom.

A ako spojka više klizi kod kočenja motorom, lakše će se i pregrijati. Uz to je i slabije izražen efekt kočenja motorom, što je onda potrebno kompenzirati tako da se još žešće koči konvencionalnim kočnicama. To onda povećava šanse da se one pregriju, posebno ako se odaberu kriva kliješta, kao što je to učinio Vinales.

Dobra vijest za Yamahu je da su sad na rasporedu dvije utrke u Misanu, na kojima kočnice nisu preopterećene. Još bolja vijest za Yamahu je da ove godine neće biti utrke u Motegiju, stazi koja je svojom brutalnošću prema kočnicama jedina usporediva s Red Bull Ringom.

Red Bull Ring 3254

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp