Motosport

Rea s Ninjom ZX-10RR opet brži od MotoGP-a?

ReaAragontest21 

Iako su vremena s privatnih testiranja u Aragonu neslužbena, ne bi bilo prvi put da je Rea s Kawasakijem brži od vozača na MotoGP motociklima.

U srijedu ujutro je staza bila mokra, a drugi dan je padala kiša, no vozači tvorničke Superbike momčadi Kawasakija su dobro iskoristili jedno suho poslijepodne za kvalitetno testiranje u Aragonu. S njima su kružili i vozači iz Yamahinih superbike momčadi, ali i dva cijenjena MotoGP test vozača. A uvijek kad je Rea na stazi zajedno s MotoGP vozačima, stvari postaju zanimljive.

Iako su uvjeti bili daleko od idealnih, Rea je s novom Ninjom ZX-10R, kako prenosi gpone.com, odvozio impresivno vrijeme kruga od 1:49.338. Istovremeno, Crutchlow je, kao novi testni vozač Yamahe M1, s tim MotoGP motociklom bio jednu desetinku sekunde sporiji. Samo mrvicu sporiji od njega bio je Alex Lowes, drugi vozač Kawasakija, s time da je on bio pola sekunde brži od Pedrose, koji sad već koju godinu zarađuje kao KTM-ov testni MotoGP vozač. I nije to bilo prvi put da je Rea sa superbike Kawasakijem bio brži od MotoGP zvijezda na MotoGP motociklima. Prije koju godinu je na testiranjima u Jerezu posramio vozače satelitskih MotoGP momčadi.

Znači li to da su Superbike motocikli brži od MotoGP strojeva? Kao i uvijek dosad u sličnim situacijama, odgovor je ne! Rea se priprema za start nove sezone i u svojoj je izjavi priznao da je odvozio „time attack“ na kraju dana, odnosno da je hvatao jedan brzi krug, kao da se voze kvalifikacije. Crutchlow i Pedrosa nisu testirali sebe, nego isključivo nove dijelove. Tu se ne traži da voziš najbrže moguće, nego samo dovoljno brzo da te dijelove dovoljno opteretiš kako bi mogao raditi analizu „prije i poslije“.

Uglavnom, Morbidelli je prošle godine u utrci postavio novi MotoGP rekord za stazu Aragon u vremenu 1:48.089, dok je superbike rekord 1:49.775, kojeg od 2019. drži Bautista. Ako uzmemo i treninge i kvalifikacije, onda je MotoGP rekord 1:46.635 (Marc Marquez, 2015. godine), dok je Rea na kvalifikacijama za utrku u Aragonu postavio apsolutni Superbike rekord od 1:48.860. Dakle, MotoGP motocikl su na toj dugačkoj stazi u Aragonu otprilike 2 sekunde brži, ali činjenica je da su i ti natjecateljski prototipovi nemjerljivo skuplji od serijskih modela modificiranih za utrke, kakvi se koriste u Superbikeu. Bili se onda Kawasaki da, recimo, udeseterostruči svoj „racing“ proračun, mogao boriti za MotoGP naslov? Bojimo se da to nikad nećemo doznati.

hi 2021 00 Test WorldSBK Barcelona Tuesday Rea GB56176 002

 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp