Motosport

MXGP: Gajser je ponovo svjetski prvak!

gajser finland hondaracingglobal shotbybavo dsc 7089

Iako nije briljirao u Finskoj, Slovenac je glatko došao do pete titule svjetskog prvaka u motokrosu, četvrte u kraljevskoj klasi.

Činjenica je da je prošlogodišnji prvak Jeffrey Herlings (KTM) propustio cijelu sezonu zbog ozljede, dok se viceprvak Romain Febvre (Kawasaki) tek nedavno vratio utrkivanju. No ne može biti slučajno da je ovo već treća titula Tima Gajsera u posljednje četiri godine, čemu još treba pridodati i naslov iz 2016., kad je još bio rookie, a godinu prije toga bio je prvak u MX2 kategoriji. S tih 5 titula svjetskog prvaka je brojčano izjednačen s Herlingsom, ali Slovenac ima dva naslova više od njega u MXGP-u, što ga ipak čini najuspješnijim među aktualnim vozačima.

gajser finland hondaracingglobal shotbybavo dsc 5460

Pritom je zdrave temelje za osvajanje naslova postavio odmah na početku sezone, kad je Tim pobijedio na 6 od 7 uvodnih rundi, odnosno na 10 od 14 utrka. Nakon toga je još dominirao u Njemačkoj i Indoneziji i bilo je samo pitanje trenutka kad će Gajser potvrditi osvajanje naslova. U Finsku je došao sa 115 bodova više od glavnog konkurenta Seewera i tu je vozač Honde odmah iskoristio prvu meč loptu. Ironijom sudbine, bio je to Gajserov možda i najlošiji vikend ove sezone, sa šestim mjestom u prvoj i sedmim u drugoj utrci, te velikim vremenskim zaostatkom za pobjednicima. Ali Jeremy Seewer s Yamahom nije mogao doći do pobjeda koje su mu trebale da ostane u igri i tako je Slovenac osigurao titulu dvije runde prije kraja sezone.

gajser finland hondaracingglobal shotbybavo dsc 6740

Kaže se da je titulu lakše osvojiti nego je obraniti, no Gajseru je to uspjelo već dva puta, s time da će se iduće godine tu ipak nešto pitati i vjerujemo sasvim oporavljene glavne rivale u liku i dijelu Herlingsa i Febvrea, a za očekivati je da im se pridruže i Seewer, Renaux, Coldenhoff, Prado… Mogla bi to biti sezona za pamćenje.

UKUPAN POREDAK

MXGP
(nakon 16 od 18 rundi)
1. T. Gajser – Honda – 674
2. J. Seewer – Yamaha – 570
3. G. Coldenhoff – Yamaha – 526
4. J. Prado – GasGas – 517
5. M. Renaux - Yamaha - 506

hrc finland hondaracingglobal shotbybavo dsc 7597

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com